Costa Blancan suomalaiset sivut

Alicante ja Torrevieja uuden rakennusbuumin kärjessä

Rakennusala elää taas uutta kasvukautta. Uudisrakentaminen on ollut kasvussa Alicanten maakunnassa jo kuutena peräkkäisenä vuonna ja lähenee vuoden 2008 lukuja. Vuonna 2018 Alicanten provinssissa aloitettiin 7500 uuden asunnon rakentaminen, mikä oli 17% enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nämä luvut ovat silti kaukana rakennusbuumin kuumimmista vuosista. Vuonna 2002 starttasi käyntiin peräti 47 000 asunnon rakennusprojektia.
 
Alicantessa ja Torreviejassa rakennetaan kiivaasti
Eniten rakennetaan Alicantessa, Torreviejassa, Orihuelassa, Pilar de la Horadadassa ja Guardamar del Segurassa. Vuonna 2018 Torreviejassa aloitettiin 873 uuden asunnon rakentaminen. Tämä oli 32% enemmän kuin vuonna 2017. Orihuelassa sen sijaan rakennettiin 29% vähemmän kuin vuonna 2017. Alicanten rakennuttajien yhdistyksen Provian puheenjohtajan Antonio Fernándezin mukaan tämä johtuu laadukkaan rakennusmaan puutteesta. 
Rakennusalan yrittäjien mielestä normaalitahti olisi 12 000 uutta asuntoa vuosittain, eli tahtia pitäisi pystyä vielä hieman kiristämään. Lisäksi nykyinen rakentaminen on keskittynyt lähinnä rannikkoalueen kuntiin. Esimerkiksi Alcoyssa käynnistyi vuonna 2018 vain 31 uuden asunnon rakennusprojekti.
 
Uudet asunnot myydään entistä nopeammin
Nopeimmin uudet asunnot myydään Alicantessa ja Torreviejassa. Keskimääräinen myyntiaika koko maakunnassa on lyhentynyt selvästi vuodesta 2016, jolloin asunto myytiin keskimäärin 14,2 kuukaudessa. Tällä hetkellä asunnon myyntiaika on 8,3 kuukautta.  Kolmasosa uusista asunnoista myydään alle vuodessa. Myyntiaikaan uusissa asunnoissa vaikuttaa osaltaan esimerkiksi myyntitapa, usein ensimmäiset asunnot varataan jo ennen rakennustöiden aloittamista ja viimeiset myydään kohteen valmistuttua, 12-16 kk kuluttua rakennustöiden aloittamisesta.

Kirjoita kommentti