Costa Blancan suomalaiset sivut

ASUNTOLAINAT: Luotonanto nousi lokakuussa mutta kasvu on alhaisempaa

Uusien asuntolainojen myöntäminen lisääntyi 7,1% lokakuussa mutta kasvun tahti on hidastunut - tämä näkyy myös muissa luvuissa. 
 
Tilastokeskuksen (INE) mukaan lokakuussa myönnettiin 19 195 uutta asuntolainaa. Asuntolainat ovat kehittyneiden talouksien asuntomarkkinoiden elinehto ja lainojen myöntämisellä on kerrannaisvaikutuksia koko asuntokaupan ketjuun. 
 
Kun asuntolainaus laajenee on kodin ostajille tarjolla enemmän rahaa. Asuntolainaus on laajennut 17 viimeistä kuukautta mutta lokakuun lainausprosentti oli huomattavasti alempi kuin sitä edeltävien kuukausien lainaaminen, mikä saattaa osoittaa kysynnän hiljenemistä. Asuntolainat kasvoivat 20%:lla syyskuussa, joten lokakuun 7% näyttää heikolta siihen verrattuna. Lisäksi se on ainoa yksinumeroinen kasvulukema puoleentoista vuoteen.
 
Muut hiljattain julkaistut tilastot, kuten kuukausittaiset notaarien julkaisemat asuntomarkkinatilastot, osoittavat myös että asuntomarkkinat jäähtyivät hieman lokakuussa. 
 
Tästä huolimatta tietyillä alueilla oli huomattavaa kasvua uusien asuntolainojen suhteen; Baleaarit (+62%), Baskimaa (+44%) ja Kanariansaaret (+33%).
 
Asuntolainan keskimääräinen arvo Espanjassa lokakuussa oli €111 711 ja se kasvoi 11% viime vuoteen verrattuna. Ero on silti huomattava verrattuna kiinteistöbuumin aikoihin jolloin ne olivat 85% korkeammalla. 
 

Kirjoita kommentti