Costa Blancan suomalaiset sivut

Calpe

Calpe: Värikästä historiaa, upeita maisemia ja huippugastronomiaa

Noin 70 kilometriä Alicantesta pohjoiseen Marina Altan alueella sijaitsee viehättävä pikkukaupunki Calp (espanjaksi Calpe), joka on hieno päivämatkakohde Torreviejan seudulla asuvalle. Calpessa voit nauttia rantaelämästä, upeista vuoristomaisemista, viehättävästä vanhasta kaupungista ja historiasta, eli se on monipuolinen retkikohde. Kulinaristille Calpe on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kaupungissa on peräti kolme Michelin-tähden saavuttanutta ravintolaa.

Calpen kaupunkinäkymää hallitsee 332 metriä korkea dramaattisen näköinen kallioseinämä Penyal d'Ifac (espanjaksi Peñon de Ifach), joka muistuttaa muodoltaan hieman Gibraltaria. Brittiläiset kutsuvatkin sitä lempinimellä Little Gibraltar. Sitä pidetään myös yhtenä Costa Blancan tunnusmerkkinä. Reitti Torreviejasta Calpeen löytyy täältä.

Historiaa
Calpen historia on rikas ja värikäs. Sen strateginen sijainti rannikolla kallioseinämän juurella on houkutellut monenlaisia matkaajia ja valloittajia läpi historian. Merkkejä asutuksesta on löytynyt jo pronssikaudelta. Ensimmäiset vakituisemmat asukkaat olivat iberialaisia heimoja, jotka rakensivat asumuksiaan Calpen läheisille kukkuloille.

Roomalaisten aikaan Calpessa oli pieni asujaimisto, joka harjoitti muun muassa kalankasvatusta. Muslimien saavuttua alueelle totesivat he myös Calpen sijainnin olevan loistava ja rakensivat linnoituksen Mascarat-kukkulalle. Kristityt valloittivat alueen takaisin 1200-luvun puolivälissä ja elivät muslimien kanssa pitkään rintarinnan. 1200-luvun lopussa muslimit ajettiin lopullisesti pois.

Turismi alkoi kehittyä 1930-luvulla, kun Calpeen rakennettiin ensimmäinen Parador-hotelli. Poliittisen tilanteen muututtua 1960-luvun jälkipuoliskolla alkoi vihdoin massaturismin aika niin Calpessa kuin muuallakin Costa Blancalla. Nykyään Calpen noin 20 000 asukkaasta yli puolet on ulkomaalaisia. Kaupunki on etenkin brittien suosiossa.

Mirador Monte Toix
Calpen retki on hyvä aloittaa Mirador Monte Toixin näköalapaikalta, josta on upeat näkymät Calpen lahdelle, ympäröiville vuorille sekä aina Benidormiin asti. Näköalapaikka sijaitsee Partida Maryvilla -kadun päässä täällä. Reitti ylös mutkittelevaa katua pitkin on hyvin merkitty. Paikoitusalue on pieni, joten tänne kannattaa suunnata niin aikaisin kuin mahdollista. Paikoitusalueelta on vain 5-10 minuutin kävelymatka ylös näköalapaikalle.

Penyal d’Ifac
Penyal d’Ifacin massiivinen kalkkikivikallio on osa samannimistä luonnonsuojelualuetta. Kallio alkoi muotoutua meren alla yli 150 miljoonaa vuotta sitten. Meren pinnalle se nousi noin 15 miljoonaa vuotta sitten Afrikan ja Euroopan mannerlaattojen törmäyksessä. Kallioseinämien kielekkeet ja kolot ovat ihanteellisia lintujen pesimispaikkoja, ja alueella pesii useita eri lintulajeja. Pesintäaikaan etenkin lokit voivat olla aggressiivisia, joten niitä ei kannata silloin yrittää lähestyä.

1290-luvulla Penyal d’Ifacin kallion juurelle rakennettiin siirtokunta, josta kasvoi vauras keskiaikainen Ifacin kaupunki. Kaupungin ympärille rakennettiin muuri suojaksi maurilaisten hyökkäyksiltä. Ifac raunioitui 1300-luvun puolivälissä niin sanotussa kahden Pedron sodassa (Aragonian Pedro II ja Kastilian Pedro I) ja asukkaat pakenivat lähialueille. Ifacin siirtokunnasta on edelleen raunioita nähtävissä täällä.

Penyal d’Ifacin huipulle voi kiivetä. Ota kuitenkin huomioon, että polku on osittain kapea ja jyrkkä. Matkan varrella on köysiä, jotka helpottavat kulkua pahimmissa paikoissa. Reitti ei sovi korkeanpaikan pelkoisille. Aikaa patikointiin tulee varata 2-3 tuntia. Tukevat kengät ovat tarpeelliset, koska polku on paikoittain hyvin kulunut ja liukas. Reittikuvauksia löytyy netistä useasta paikasta monella eri kielellä. Englanninkielinen reittikuvaus löytyy esimerkiksi täältä. Torreviejan suomenkielisillä Facebook-sivuilta löytyy myös reittikuvauksia.

Banys de la Reina
Banys de la Reina (= kuningattaren kylpylä) oli roomalaisaikainen asujaimisto ja kalankasvattamo. Rauniot sijaitsevat meren rannassa aivan Calpen keskustassa täällä. Alueella voi vielä nähdä jäänteitä kylpylästä, asuinrakennuksista, basilikasta ja vedenottoon tarkoitetuista kanavista. Kalankasvastusaltaiden jäänteet löytyvät veden rajasta.

Vanha kaupunki
Calpen viehättävään vanhaan kaupunkiin kannattaa tutustua kiireettä kapeita mukulakivikatuja, kauniita kukkaistutuksia ja portaita ihaillen. Katukuva on kauniin värikäs. Täällä voi esimerkiksi nähdä Espanjan lipun värein maalattuja portaita. Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevat vanha ja uusi kirkko, jotka on rakennettu toisiinsa kiinni. Vanha kirkko, La Iglesia Vieja on Valencian autonomisen alueen ainoa Múdehar-goottista tyyliä edustava kirkko. Uusi kirkko on puolestaan hyvin moderni tyyliltään. Vanhan kaupungin muurin kupeessa sijaitsee entinen puolustustorni Torreó de la Peça. Vanha kaupunki löytyy Google mapsistä täältä.

Gastronomia
Merenrantakaupunkina Calp tunnetaan maittavista kalaruoistaan. Korkealaatuisia kulinaristisia elämyksiä haluavat voivat suunnata johonkin Calpen kolmesta huippuravintolasta: Orobianco, Beat tai Audrey’s. Näillä kaikilla on yksi ranskalaisen Guide Michelinin myöntämä tähti. Hinnat ovat tähdistä huolimatta suomalaisittain kohtuulliset. Pöytävaraus on syytä tehdä ajoissa, koska etenkin sesonkiaikana huippuravintoloihin on pitkät jonot.

Kuvagallerian kuvat: Jaana Pohjanheimo

Kirjoita kommentti