Costa Blancan suomalaiset sivut

Entinen turistipappi Aslak Kettunen menehtyi pyhiinvaellusmatkalla Portugalissa

Teksti ja kuvat: Voitto Korhonen

Torreviejassa Costa Blancan ev.lut. seurakunnan turistipappina 2008-09 toiminut rovasti Aslak Kettunen (73) menehtyi liikenneonnettomuudessa pyhiinvaellusmatkallaan Portugalissa viime huhtikuun lopulla.

Ennen Torreviejaa Kettunen oli samoissa tehtävissä Kyproksella, Rhodoksella, Kanadan Thunder Bayssa ja USA:n Floridassa. Torreviejassa hänen työparinaan oli kanttori Toivo Kokko.

Rovasti Kettunen oli Nastolan seurakunnassa 35 vuotta; ensin kappalaisena, sitten kirkkoherrana ja viimein Hollolan rovastikunnan lääninrovastina vuoteen 2006, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Kettunen oli Portugalissa mukana Suomen kirkon pappisliiton järjestämällä opintomatkalla, joka suuntautui Portosta Espanjan kaupunkiin Santiago de Compostela. Hän oli ollut liikkeellä Valençan kaupungin risteysalueella, jossa hän oli joutunut auton töytäisemäksi.

Toisen matkanjohtajan, Suomen kirkon pappisliiton apulaistoiminnanjohtajan, pastori Merja Laaksamon mukaan kukaan ei nähnyt tapahtunutta.

– Hän ilmeisesti lensi tuulilasia vasten. Ehkä liikennevaloissa oli sellainen toimintavirhe, että jäljellä olevat sekunnit eivät näkyneet niin kuin muualla, Laaksamo arvioi tapausta Iltalehdelle antamassaan lausunnossa.

Ambulanssi oli kiidättänyt papin sairaalaan 70 kilometrin päähän Valençan kaupungista. Illalla koomassa ollut uhri menehtyi seuraavan yön aikana.

Kettunen aloitti pappisuransa vuonna 1969 sotilaspappina Hennalassa Hämeen Ratsujääkäripataljoonassa. Kiinnostus ulkomaihin heräsi jo opiskeluaikana ja Kettunen olikin kahteen otteeseen Kyproksella rauhanturvatehtävissä. Myöhemmin ulkomaisista tehtävistä kertyi laaja kokemus.

Mielenkiintoinen kokemus hänelle oli myös toiminta vaalitarkkailijana Namibiassa 1989 maan itsenäistyessä ja YK:n apulaispääsihteeri Martti Ahtisaaren johtaessa itsenäistymisprosessia.

"Kiinnostus Espanjaan syntyi jo Kyproksella. Sitä lisäsivät yhteydet edellisen papin Raimo Rantalan kanssa. Espanjan monipuolinen kulttuuri kiinnostaa ja sekin, että täällä Torreviejassa on selkeä seurakuntarakenne. Sitä taas Rodoksella ja Kyproksella ei ollut lainkaan”, Kettunen totesi Olé-lehdelle Costa Blancan seurakunnan täyttäessä 20 vuotta 2008.

Kirjoita kommentti