Costa Blancan suomalaiset sivut

Espanja luopuu “aurinkoverosta”

Aurinkoenergian tuottaminen omaan kulutukseen vihdoin verovapaaksi

Viime kesänä valtaan astuneen sosialistihallituksen ministereistä koostuva valtuusto on tänään 5. lokakuuta hyväksynyt lakimuutoksen, joka vapauttaa veroista ja veroluonteisista maksuista sähkön tuotannon omiin tarpeisiin ja -kulutukseen. Käytännössä tällä tarkoitetaan kotitalouksien, yhteisöjen ja yritysten aurinkoenergian tuottamista omin voimin ja sen hyödyntämistä omassa sähkönkulutuksessa.

Lakimuutoksella luvataan myös helpotusta omavaraisten energiaratkaisujen byrokratiaan. Ministereiden mukaan lakimuutoksen myötä esimerkiksi alle 100kw omaan käyttöön tarkoitettua energiantuotantoa ei enää tarvitse rekisteröidä valtakunnalliseen energiantuottajille tarkoitettuun rekisteriin.

Lakimuutos oli viimeksi esillä ja parlamentin käsittelyssä Mariano Rajoyn (PP) hallitusaikana viime keväänä, mutta esitys kaatui PP:n ja Foro Asturias -ryhmän edustajien käytettyä veto-oikeutta sen torppaamiseksi.

Nyt läpi mennyt lakimuutos on tervetullut askel modernimpaan ja puhtaampaan energiantuotantoon. Espanjassa aurinkoa tunnetusti riittää laajoilla alueilla ympäri vuoden, ja tilanteen nyt ratkettua kuluttajien eduksi monet aurinkoenergiaratkaisuja tarjoavat yrityksetkin odottavat lakimuutoksesta piristysruisketta toimitusten lisääntymiseksi.

Asian esitellyt ministeri Teresa Ribera kertoo henkilökohtaisesti olevansa hyvin tyytyväinen lakimuutoksesta. Riberan mukaan tilanne, jossa aurinkoenergian tuotannosta omiin tarpeisiin on pitänyt maksaa veroa valtiolle, on ollut “absurdi ja aiheuttanut ulkomaisten asiantuntijoiden vinoilua ja ihmettelyä Espanjan touhulle.”

Kuvan lähde ja käyttöoikeus: Hanjin [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons

Kirjoita kommentti