Costa Blancan suomalaiset sivut

Embalse de Tibi

Historiallinen Pantano de Tibi on Euroopan vanhimpia patoja

Tibin pato Jijonan kunnassa Alicanten provinssissa on Almansan padon (Castilla-La-Machassa) kanssa Euroopan vanhin yhä käytössä oleva pato. Tibi on mukava päiväretkikohde Torreviejan alueelta.

Padon rakennustyöt aloitettiin Monnegre-joella 1580-luvulla kuningas Felipe II:n määräyksestä ja saatiin päätökseen 1594. Vaikuttava 46 metrin korkeus teki siitä aikoinaan ainutlaatuisen koko maailmassa. Patoaltaan pinta-ala on 50 hehtaaria ja kapasiteetti parhaimmillaan oli yli viisi miljoonaa kuutiometriä. Nykyään kapasiteettia on vähennetty merkittävästi, mutta pato on edelleen toiminnassa.

Pato on rakennettu kahden kapean lähes pystysuoran kallioseinämän väliin. Sen kaareva seinä oli aikanaan perustavanlaatuinen innovaatio patorakentamisessa, koska se paransi seinämän kestävyyttä vesimassojen puristuksessa.

Matkaa Torreviejasta on noin 80 km. Reittikuvaus löytyy täältä. Alueella on monenpituisia kävelyreittejä. Yksi helpohko lyhyt kävelyreitti ja selostus suomeksi löytyy täältä. Toinen Wikilocin reittikartta (ilman reittiselostusta) löytyy täältä.

Padolle pääsee sekä ylä- että alakautta. Padon ylittäminen on kielletty, vaikka sitä monet tekevätkin. Jos päätät ylittää padon ja tehdä kiertoreitin, niin huomioi, että alakautta mennessä padolle noustaan parisataa erittäin jyrkkää kiviporrasta.

Tibin pato on luokiteltu kulttuurisesti kiinnostavaksi rakennelmaksi (Bien de Interés Cultural).

Alicanten lääninhallitus on valinnut Tibin ja Relleun padot mukaan yhteiseurooppalaiseen WAWE-kehitysohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on vaalia ja kehittää alueen hydrologista perintöä. EU on myöntänyt Alicanten provinssille 210 000 euroa hankkeeseen. Molemmille padoille on aikomus luoda yhteinen huoltosuunnitelma.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/alcoy/2020/07/15/agua-torrente-cultural/2282491.html

https://es.wikipedia.org/wiki/Embalse_de_Tibi

Artikkelin kuva: Triplecaña, Kuvan lisenssi: CC BY-SA 4.0

Gallerian kuvat: Jaana Pohjanheimo

Kirjoita kommentti