Costa Blancan suomalaiset sivut

Kolumni: Monipuolinen kielitaito on rikkaus

Kuluneena talvena, helmikuun 23. päivä Talouselämä -lehden verkkopalvelussa julkaistiin hyvä, Saara Kohon kirjoittama artikkeli suomalaisten kielitaidon yksipuolistumisesta. Englantia osataan kielioppisääntöjä myöten, mutta muiden kielten osaaminen on rapistunut. Venäjä, ranska, saksa ja espanja ovat yhä harvemman nuoren valinta kun peruskoulussa tai lukiossa tehdään päätöksiä mitä seuraavat vuodet opiskellaan. Vieraiden kielten suosioon ja epäsuosioon vaikuttavat monet asiat, eikä vähiten yleinen ilmapiiri jossa puhutaan “pakkoruotsista.”

Täällä Costa Blancalla asuessa kielitaidon merkitys korostuu monissa tilanteissa. Espanjan osaamisesta on luonnollisesti huomattavaa etua jokapäiväisten asioiden hoitamisessa ja tätä kautta viihtymisessä. Mutta myös muiden kielten tärkeys on yllättänyt monet. Töitä hakiessa täällä edellytetään usein oman äidinkielen lisäksi vähintään yhden eurooppalaisen kielen hyvää hallintaa ja kohtuullista espanjankielen taitoa. Ruotsin osaamisesta on esimerkiksi suomalaiselle täällä merkittävää hyötyä työpaikan etsimisessä tai omien palveluiden kauppaamisessa. Myös asiakkaan asemassa valinnanvara palveluiden ostamisessa kasvaa, kun pystyy ilmaisemaan itseään vierailla kielillä.

Suomalaiset ovat erityisasemassa verovaroin katetun kielten opetuksen suhteen. Peruskoulussa ja jatko-opinnoissa on mahdollista saada hyvätasoista opetusta vieraassa kielessä ja jopa vieraalla kielellä - asia ei ole todellakaan mikään itsestäänselvyys esimerkiksi täällä Espanjassa. Täällä on tavallista, että esimerkiksi peruskoulun englannin opetusta täydennetään yksityisten kielikoulujen tarjonnalla koko opintien ajan.

Suomalaisilla on myös onni saada seurata ulkomaisia tv-ohjelmia pääsääntöisesti alkuperäiskielellä, ilman päällekkäisäänityksiä. Espanjassa keskustellaan jatkuvasti siitä pitäisikö dubbaukset jättää pois tai jopa kieltää, perusteluna tavoite parantaa kansalaisten kielitaitoa.

Tänne Välimeren auringon alle ansaittuja eläkepäiviä nauttimaan tai työelämään tuleville Torreviejan seudulla löytyy kielten opetuksessa tarjontaa. Yhdistykset ja seurat, kunnalliset kielikoulut sekä yksityiset opettajat ja kielikurssit kohtuuhinnoin tarjoavat mahdollisuuden opiskella espanjan lisäksi myös muita “maailmankieliä.”

Jos suunniteltuun Espanjaan muuttoon tai pidemmän oleskelun, kuten välivuoden alkuun täällä, on aikaa enemmän kuin viikko, suosittelen kieliopintoihin tarttumista heti. Kansalaisopistot, avoimet yliopistot, kielikoulut ja verkkokurssit ovat nykyään lähes kaikkien ulottuvilla.

Muutaman kuukauden intensiivisellä opiskelulla ja espanjalaisten lehtien, musiikin ja tv-ohjelmien seuraamisella saat jo hyvän perustason jolla asioit kaupassa, esittelet itsesi naapureille ja tingit markkinoilla.  

Joku viisas onkin sanonut, että “vieraan kielen osaaminen ei takaa vielä kyseisen kulttuurin ymmärtämistä, mutta vierasta kulttuuria on mahdotonta ymmärtää ilman kyseisen kielen osaamista.”

Kirjoitus on julkaistu aiemmin helmikuussa 2016 Torrevieja.fi Uutiskirjeessä.

Kirjoita kommentti