Costa Blancan suomalaiset sivut

Matkakohde Costa Cálidalla - Bahía de Mazarrón

Bahia de Mazarrón sijaitsee Murcian provinssissa noin 30 kilometrin päässä Cartagenasta, Sierra de las Morenas -vuoriston juurella. Mazarrón ei enää kuulu Costa Blancan alueeseen, vaan Costa Cálidaan. Torreviejasta matkaa tulee noin 100 kilometriä, joten se sopii hyvin päiväretkikohteeksi.

Bahía de Mazarrónin 35 kilometrin pituinen ranta on maisemaltaan hyvin vaihtelevaa rantojen ja koskemattomien luotojen ja lahtien vuorotellessa. Rannat ovat kivikkoisia, joten uimaan mennessä uimakengät ovat suositeltavat. Mazarrónin lahdella on useita keskuksia, joista löytyy rantoja palveluineen, kuten Bolnuevo, Playa Canina, Playa la Pava, Playa la Ermita, Playa Rihuete jne. Mikäli suuntaat katsomaan hiekkakivipatsaita, niin Bolnuevon ranta sijaitsee aivan niiden vieressä.

Esihistoriaa
Alueella on ollut asutusta jo ainakin myöhäispaleoliittisella ajalla Solutrén kulttuurin aikana. Solutrén kulttuuri kukoisti Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa 26 000 - 19 000 vuotta sitten, kun Skandinaviassa oli vielä jääkausi.

Bolnuevon Las Grédas hiekkakivimuodostelmat
Bolnuevo oli aiemmin pieni kalastajakylä, mutta on sittemmin saanut kupeensa useita asutusalueita ja väkiluku nousee kesäisin moninkertaisesti. Bolnuevo on tunnettu vaikuttavan kokoisista hiekkakivimuodostelmistaan, joita kutsutaan nimeltä Las Grédas de Bolnuevo. Patsasmuodostelmat ovat useiden metrien korkuisia ja ne ovat kehittyneet tuhansien vuosien aikana eroosion, tuulen ja sateen vaikutuksesta. Patsaat ovat pääosin savea, johon on sitoutunut runsaasti vaaleaa hiekkaa sekä mikrofossiileja, jotka ovat jopa 4,5 miljoonaa vuotta vanhoja. Eroosion vaikutus näkyy etenkin patsaiden alaosassa saaden ne näyttämään sieniltä, jotka tuntuvat uhmaavan painovoimalakeja. Reitti Torreviejasta Bolnuevoon löytyy täältä.

Vilkas kaivosalue jo roomalaisella ajalla
Carthago Novan eli Cartagenan läheisyys ja Mazarrónin alueen kaivosvarat houkuttelivat Roomalaisia paikalle ja heitä saapuikin sankoin joukoin 2. ja 1. vuosisadan aikana eaa. Alueelta saatiin paljon mineraaleja kuten rautaa, kuparia, hopeaa, lyijyä, sinkkiä ja alunaa. Meren läheisyys oli tärkeää, koska se mahdollisti malmin kuljetuksen. Coto San Cristóbalin kaivosalueelta löytyy jäänteet vanhasta roomalaisen ajan avolouhoksesta. Louhos oli alunperin noin 300 metrin pituinen ja keskimäärin 25 metriä korkea. Louhoksen vaikuttava etuseinämä on edelleen nähtävissä. Linkki kaivosalueesta löytyy tästä.

Muslimien aikakaudella alueen kaivostoiminta oli pysähdyksissä tai hyvin vähäistä. Espanjan yhdistymisen jälkeen 1500-luvun alussa toiminta elpyi uudelleen. Nyt Mazarrónissa louhittiin erityisesti alunaa, jota käytettiin tekstiiliteollisuudessa värien kiinnittämiseen. Aluna oli kysyttyä etenkin Hollannisssa, jossa se oli tarpeen gobeliinien valmistuksessa. Vanhan alunakaivoksen jäännökset löytyvät Bolnuevoon johtavan tien laidalla täältä. Kaivostoiminta oli vilkkaimmillaan 1800-luvulla, jolloin kansainväliset kaivosyhtiöt investoivat Mazarróniin ja alueen väliluku kasvoi merkittävästi. 1900-luvun alkupuolella mineraalien hinnat alkoivat laskea ja rikkaimmat mineraalisuonet ehtyivät. Lopullisen kuoliniskun kaivostoiminta koki sisällissodan alettua.

Coto San Cristóbalin kaivosalue on mielenkiintoinen käyntikohde. Alueelle on vapaa pääsy. Suositeltava aloituspaikka on maantie RM-607 varrella täällä. Paikoitusalue on heti tien vieressä. Matkaa kaivosalueelle on vain muutama sata metriä ja polku on helposti jalan kuljettavissa lenkkikengillä. Rakennuksista ei valitettavasti ole kylttejä tai selityksiä, joten vierailija voi itse kuvitella tänne kokonaisen kaivoskylän asuntoineen, kirkkoineen ja kouluineen.

Batería de Castillitos
Jos haluat jättää rantaelämän väliin ja mielummin tutkia lisää historiallisia nähtävyyksiä Sierra de la Muelan kauniilla rinteillä, niin maantien RM-E23 -päässä voit vierailla Batería de Castillitos -linnoituksessa. Linnoitus pääsi Espanjan kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennelmien joukkoon 1997. Se sijaitsee 250 metrin korkeudessa merenpinnasta ja rakennustyyli jäljittelee keskiaikaista linnaa.

Batería de Castillitos rakennettiin vuosina 1933 – 1936 tarkoituksenaan suojata Cartagenan tärkeää satamaa vihollisilta. Eritysisesti linnoituksessa hämmästyttävät massiiviset tykit, joiden kuljettaminen paikan päälle mutkittelevaa kapeaa tietä pitkin höyryvoimalla on vaatinut uskomattomia ponnistuksia. Tykkejä on käytetty vain kerran Espanjan sisällissodan aikana 1937, kun republikaanijoukot ampuivat niillä merelle Francomielisten kapinallisten laivoja kohden. Batería de Castillitos pysyi armeijan valvonnassa vuoteen 1994 asti, minkä jälkeen se jäi autioksi. Linnoitus restauroitiin 2009 ja avattiin yleisölle.

Pääset Batería de Castillitos -linnoitukseen kääntymällä E-22 -maantieltä RM-E23 -tielle Campillo de Adentron suuntaan. Tie muuttuu pian kapeaksi, jyrkäksi ja mutkaiseksi. Risteyksestä paikoitusalueelle on matkaa 9,5 kilometriä. Paikoitusalueelta linnoitukselle on vielä 550 metrin kävelymatka. Tie jatkuu edelleen aina Cabo Tiñosoon asti, joka sijaitsee reilun kilometrin päässä linnoitukselta. Batería de Castillos löytyy Google Mapsistä täältä. Reitti Torreviejasta suoraan linnoitukselle löytyy täältä.

Kirjoita kommentti