Costa Blancan suomalaiset sivut

Lagocephalus lagocephalus

Myrkyllinen pallokala löytyi La Matan rannalta

Torreviejan rantojen puhtaanapidosta huolehtivat työntekijät löysivät perjantaiaamuna La Matan rannasta kuolleen, voimakkaasti myrkyllisen jäykkäleukakalojen heimoon kuuluvan pallokalan (kuvassa). Wikipedian mukaan kyseistä kalaa esiintyy pääsääntöisesti Aasian ja Afrikan vesillä.

Kooltaan kala oli varsin iso, n. 60 cm pitkä. Kyseiset pallokalat ovat kuuluisia japanilaisesta gastronomiasta. Pallokalat ovat oikein valmistettuina arvostettu herkku, olkoonkin että vieläkin niiden myrkkyyn menehtyy muutama ihminen vuosittain. Japanin satoja vuosia vanha laki kieltääkin keisarilta pallokalan syömisen.

Nyt löydetty pallokala ei ole ensimmäinen laatuaan Costa Blancalla. Välimerelle näiden epäillään löytäneen tiensä Suezin kanavan kautta. Ensimmäiset havainnot tällä alueella tehtiin vuonna 2003, nyt löytynyttä edelsi Deniassa löydetty vastaava pallokala vuonna 2012.

Viranomaiset muistuttavat ammatti- ja harrastekalastajia pyydettyjen kalojen tunnistamisen tärkeydestä ja varoittavat, ettei pallokalojen nauttimista eikä etenkään myymistä pidä missään vaiheessa edes harkita.

Kirjoita kommentti