Costa Blancan suomalaiset sivut

ProJenni Travels ja TorreMarket - suomalaiset palveluyrittäjät Espanjassa

Tämä on Torrevieja.fi -verkkolehden sponsoroitu yritysartikkeli. Lisätiedot toimituksesta, +34 640 581 659 tai email: jarno.halme@torrevieja.fi

Torreviejan Acequionin kaupunginosassa on jo pari vuotta sijainnut suomalaisvetoinen yrityskeskittymä. ProJenni Travelsin golf- ja matkailupalveluiden asiakaspisteen lisäksi monille on tullut tutuksi TorreMarketin kahvila-ravintola sekä suomalaisia herkkuja myyvä kauppa.

Projenni Travels on Jenni Kuivaisen sekä Jarkko Jolkkosen vetovastuulla, pariskunta on mukana myös TorreMarketin toiminnassa osakkaina yhdessä Erkka Talsin kanssa (kaikki kuvassa ylhäällä).

Jarkon ja Jennin tiimissä Mari Salminen hoitaa asiakaspalvelun ohella myös muita matkojen järjestämiseen liittyviä asioita. Mari on työskennellyt Espanjassa ja Torreviejassa aiemminkin ennen liittymistään ProJenni Travelsin riveihin viime syksynä.


Kävimme tapaamassa Jarkkoa helmikuun lopulla Torreviejassa. Pariskunnan tarina rohkeina ja ennakkoluulottomina yrittäjinä on huikea. Molempia yhdistää paitsi intohimo golfiin myös selkeä halu tarjota parasta mahdollista palvelua. Espanjaan pariskunta päätyi asumaan ja yrittämään muutama vuosi sitten, järjestettyään aluksi golf-matkoja ja -kursseja Espanjaan Suomesta käsin. Ennen golf-opettajaksi ryhtymistä Jenni pelasi golfia ammatikseen, Jarkon tausta on lehtimaailmasta. Golfin merkeissä pariskunta tapasi 1990-luvulla ja loppu onkin tuttuun tapaan historiaa.

Aloitimme haastattelun kysymällä mitä kuuluu Jarkon työpäivään?

“Työpäivääni kuuluu kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Puhelimessa tulee puhuttua päivän mittaan melkoisesti, autolla saa ajaa paikasta toiseen ja paljon on myös tarjousten tekemistä ja kauppojen solmimista. Lisäksi kumppanisuhteet, aikataulujen ruuvaamiset ja asiakaspalvelu täyttävät kalenterin tehokkaasti”.

Vastuu ProJenni Travelsin myynnistä on Jarkolla, mutta luonnollisesti Mari ja Jenni hoitavat myös myyntitehtäviä muiden töidensä ohella.

“Suomessa on muutama matkanjärjestäjä jotka ovat hiljattain tulleet mukaan yhteistyökumppaneiksi mutta pääasiassa koko myynti hoidetaan itse”, Jarkko kertoo.

Golf-matkoista valmismatkoihin

Aluksi ProJenni Travels järjesti suomalaisille perinteisiä golf-matkoja mutta nyt ollaan aloittamassa myös valmismatkojen myyntiä muillekin kuin golffareille.

“Valmismatkat tullaan toteuttamaan yhteistyössä valikoitujen, hyväksihavaittujen hotellien ja muiden majoituskohteiden sekä muiden alan ammattilaisten kanssa. Matkojen yhteydessä järjestämme myös erilaisia retkiä tänne aluelle, mm. tutustumisia eri kaupunkeihin ja tapahtumiin.”

“Norwegian lentoja olemme myyneet jo pitemmän aikaa, nyt olemme ottamassa mukaan myös esimerkiksi Saksan lauttamatkojen myynnin omalla autolla tänne tuleville. Tämä onkin ollut yksi kuluneen talven tavoitteistamme, eli täyden palvelun matkatoimisto laiva- ja lentolippuineen, majoituksineen ja retkineen paikan päällä. Unohtamatta tietenkään golfia.”

Ensimmäisen golf-matkan Costa Blancalle Jarkko ja Jenni järjestivät jo vuonna 1999.
“12 hengen viikon matkaa valmisteltiin kauan ja huolella, silti kyseisen reissun aikana tuli vastaan monta asiaa joihin ei yksinkertaisesti osannut ennalta varautua. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja vuosien saatossa olemme käyneet läpi melkoisen määrän kokemuksia matkanjärjestäjänä. Tätä alaa ei käytännössä opita muuten kuin tekemällä, oman mausteensa tuovat myös erot suomalaisten ja espanjalaisten toimintatavoissa ja kulttuurissa”, Jarkko toteaa.

Golf-oppia ammattilaisilta


“Golf-matkojen lisäksi palvelemme laajasti golfin saralla myös muuten. Järjestämme opetusta eri tasoilla kuten green card -kursseja, tänäkin talvena reilu parikymmentä suomalaista on suorittanut green cardin kauttamme. Pelioikeuksien lisäksi asiakas saa kauttamme myös golf-kärryt, lisäksi myymme golf-varusteita.”

Green cardilla viheriöille
Edellä mainittu green card onkin ensimmäinen asia mikä viheriöille mieliviltä edellytetään. Paitsi pelaamisen alkeet, myös liikkuminen ja käyttäyminen kentällä on tunnettava, näiden asioiden perusteet green cardin suorittamisen yhteydessä opitaan. ProJenni Travelsin opetuksesta vastaava Jenni on virallisen PGA tutkinnon suorittaneena oikeutettu myöntämään green cardin kurssin läpäisseelle. Lisäksi opettamassa käy pari suomalaista golf-ammattilaista talven mittaan ja Roda Golfin pää-pro Manolo Guiror antaa myös opetusta ProJennin asiakkaille.

Golfin suosion jatkuva kasvu on näkynyt myös ProJenni Travelsin toimistolla kuluneena talvena.

“Meille tulee yhä enemmän asiakkaiksi myös täällä Costa Blancalla jo valmiiksi asuvia ja talvehtivia suomalaisia jotka haluavat aloittaa golfin pelaamisen. Kauttamme pääseekin alkuun vaivatta, meille kannattaa tulla käymään tai soittaa jo siinä vaiheessa kun miettii aloittamista”, sanoi Jarkko.

Costa Blancan ilmasto tarjoaa golfin pelaamiselle hienot puitteet ympäri vuoden, Jarkon mukaan monelle työuran päättäneelle golfin peluusta muodostuukin pikkuhiljaa lähes täyspäiväinen harrastus. Asiakkaita välillä leikkimielisesti muistutetaankin ettei ProJenni Travelsilla voida ottaa vastuuta, jos golf viekin täysin mukanaan kun alkuun ja makuun on päästy.

Golfin suosion myötä myös hienoista hintojen nousua golf-kentillä on ollut havaittavissa, mikä onkin luonnollista. Kenttien taso yleisesti on Jarkon mukaan hyvä, muutama huonommin menestynyt golf-kenttä on alueella viime vuosina lopettanut, mutta lähiseudulla golfkenttiä on silti vielä n. 15-16.

Golfilla pitkät perinteet Espanjassa

Golf-kulttuurin historia Espanjassa on pitempi kuin Suomessa ja joitain eroja tähän liittyen löytyy.

“Kun Suomessa on esimerkiksi totuttu pitämään tauko puolivälissä eli 9. reiän jälkeen, ei Espanjassa moista katsota hyvällä - täällä on totuttu pelaamaan kierros kerralla eli joko 9 reiän tai 18 reiän kierros loppuun ilman taukoja. Espanjassa toki golf-autot virvokkeineen kiertävät kentillä ja välitankkaus onnistuu tätä kautta. Suurin ero on kuitenkin ilmasto, täällä golfin peluusta voi nauttia ympäri vuoden.”

Aiempina vuosina ProJenni Travelsin Jarkko ja Jenni ovat viettäneet kesät opettamassa ja palvelemassa golffareita Suomessa, Espanjassa on työskennelty sesongin ajan syyskuusta huhti-toukokuuhun. Tänä vuonna kääntyy uusi lehti, sillä nyt kysyntää alkaa olla täällä niin paljon myös kesäkaudelle, että pariskunta suunnittelee suuntaavansa Suomeen kesällä vain yhdistetylle loma- ja promootiomatkalle.

TorreMarket

ProJenni Travelsin toimiston viereisessä liiketilassa sijaitsee suosittu TorreMarketin kahvila-ravintola ja päivittäistavarakauppa. Torremarketin osakkaiksi yhdessä Erkka Talsin kanssa Jenni ja Jarkko ryhtyivät hieman toista vuotta sitten. Edelliset omistajat halusivat jäädä eläkkeelle ja liiketoimintakaupat hierottiinkin nopealla aikataululla.

TorreMarketista saa päivittäin kotimaiset iltapäivä- ja sanomalehdet, irtokarkkeja, suomalaisia ruokia kuten salmiakkia, HK:n ja Fazerin sinistä, Jalostajan hernekeittoa, Ahti-silliä ja muita herkkuja joita usein ulkomailla alkaa tekemään mieli.

“Yksi suosituimmista tuontiartikkeleista on monen tuntema lonkero, jota tilataan kerralla useampi kuormalavallinen suomalaisten janon sammuttamiseksi. Lonkeroa menee myös jonkin verran muualle, esimerkiksi joidenkin golf-kenttien ravintoloihin täällä Costa Blancalla.”

Torremarketin omassa leipomossa leivotaan mm. lihapiirakoita, karjalanpiirakoita, mustikkapiirakkaa, korvapuusteja ja ruisleipää suomesta tuodusta juuresta myös mukaan ostettavaksi.

Moderni edelläkävijä

TorreMarket on myös harvinaisen edistyksellinen asiakaspalvelussaan - oma verkkokauppa avattiin viime vuonna. Kaupasta voi tilata tuotteet kotiin toimitettuina tai tilauksen voi noutaa myymälästä. Verkkokauppa onkin saanut hyvän vastaanoton, moni lähiseudun suomalainen on ilahtunut saadessaan suomiherkut kotiovelle asti. Myös ProJenni Travelsin omat matkailijat tilaavat usein tutut suomiherkut ennakkoon loma-asunnolle valmiiksi toimitettuina. Verkkokaupan toimintaa entuudestaan kehittämään ja laajentamaan on jo värvätty siihen keskittyvä alan ammattilainen.

“Myös ProJenni Travelsin matkamyyntiä viemme lähiaikoina entistä enemmän verkkoon, tarkoitus on automatisoida verkossa tapahtuva matkamyynti mahdollisimman pitkälle.”

Jarkko painottaa haastattelun aikana pariinkin otteeseen koko ProJenni-konseptin sekä TorreMarketin taustalla olevan laadukkaan asiakaspalvelun, jonka ympärille kaikki toimenpiteet ja koko liiketoiminta rakentuu.

Kasvun haasteet

Yritystoiminnan yhtenä suurimpana haasteena Jarkko pitää kasvun pitämistä oikeanlaisena ja hallittuna. Toimintaan onkin tulossa mukaan pitkän linjan liiketoimintaosaaja, jolla on kokemusta yritysten kasvun ohjaamisesta business controllerin ominaisuudessa.

“Mahdollisuuksia täällä Costa Blancan alueella on lukemattomia ja niitä tulevaisuuden osalta tutkaillaan, samoin kuin hyviä kumppaneita”, Jarkko tuumi haastattelun lopuksi.


TorreMarketin yhteys- ja aukioloajat löytyvät os. http://torremarket.com 

ProJenni Travelsin palvelut löytyvät os. http://www.projennitravels.fi

Kirjoita kommentti