Costa Blancan suomalaiset sivut

policia urbana

Rajoituksia liikkumisvapauteen, voimaan heti - päivittyvä uutinen

### UUTINEN PÄIVITTYY, KATSO ALHAALTA >> ###

HUOM: TIEDOTAMME ESPANJAN KORONAVIRUSTILANTEESTA MYÖS TWITTERISSÄ, https://twitter.com/Torreviejafi

Koronaviruksen taltuttamiseksi julistettu poikkeustila on tarkentunut hallituksen linjauksella, jossa rajoitetaan liikkumista kodin ulkopuolella koko Espanjan alueella. Rajoitukset liikkumiseen astuvat voimaan heti, vaikka pääministeri ilmoitti aiemmin lauantaina rajoitusten tulevan voimaan vasta maanantaina 16.3. klo 8.

Hyväksyttyjä syitä liikkumiselle ovat luonnollisesti esimerkiksi erilaiset hätätapaukset tai niihin rinnastettavat “force majeure” -syyt, sekä matkat töihin ja takaisin sekä ruokakauppaan.

Hyväksyttäviä syitä liikkua kodin ulkopuolella ovat seuraavat:

1. Elintarvikkeiden, muiden välttämättömien tarvikkeiden ja lääkkeiden sekä niihin rinnastettavien tuotteiden hankkiminen.
2. Terveydenhoitoon liittyvät matkat sekä niissä avustaminen.
3. Työmatkat, ml. ammatin- ja elinkeinonharjoittajat sekä yrittäjät.
4. Paluumatkat kotiin.
5. Vanhusten, alaikäisten, muiden apua tarvitsevien, liikunta- tai muulla tavoin rajoitteisten sekä erityisen haavoittuvassa asemassa olevien avustaminen.
6. Rahoituslaitoksissa (pankit ja vastaavat) asiointi.
7. “Force majeure” eli muu pakottava syy tai välttämätön tarve.
8. Muu liikkumistarpeen muodostava, hyväksyttävä syy tai tarve asunnosta poistumiselle ja liikkumiselle sen ulkopuolella.

Kiellon rikkominen voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Ulkonaliikkumisen rajoitukset ovat voimassa 15 vuorokautta, tarvittaessa aikaa voidaan jatkaa kongressin hyväksynnällä. Suurin osa puolueista on tosin jo ilmoittanut tukensa mahdolliselle jatkolle.

Myös muita keinoja otetaan tarvittaessa käyttöön
Poikkeustila antaa hallitukselle myös valtuuksia puuttua tarvittaessa esimerkiksi elintarvikkeiden jakeluun saatavuuden varmistamiseksi. Puolustusvoimat ja Espanjan eri poliisivoimat (Policia Nacional, Guardia Civil, itsehallintoalueiden poliisiviranomaiset jne.) ovat myös valjastettavissa täydellä vahvuudella toimiin viruksen leviämisen vastaisessa kamppailussa, valmiustilaa on nostettu nopean toiminnan varalta.

REAALIAIKAINEN SEURANTA MYÖS TWITTERISSÄ, https://twitter.com/Torreviejafi

### PÄIVITYS UUTISEEN TO 19.3. KLO 19:05 ###

- Espanjan hallitus on vahvistanut tukipaketit yrityksille, jotka joutuvat lomauttamaan työntekijöitään, lomautetuille työntekijöille sekä ammatin- ja elinkeinonharjoittajille. Työnantajat voivat anoa lomautuksen ajaksi vapautusta sosiaaliturvamaksuista ja maksuaikaa veroille, lomautetut työntekijät saavat nopeutetusti työttömyyskorvaukset, elinkeinonharjoittajat voivat saada taloudellista tukea suhteessa maksamansa sosiaaliturvamaksun suuruuteen, jos yrittäjätulo on laskunut olennaisesti poikkeustilan alettua.
 
- Poikkeustilan takia taloudelliseen ahdinkoon joutuvat voivat hakea helpotusta asuntolainojensa maksuaikatauluun.
 
- Yritys- ja henkilöverotuksen tämän vuoden aikataulua saatetaan joutua muuttamaan poikkeustilan takia.
 
- Kaasun, veden ja sähkön saanti kotitalouksille on hallituksen mukaan taattu eikä sitä katkaista poikkeustilan aikana, vaikka laskujen maksu viivästyisi.
 
- Monissa Espanjan kaupungeissa on määrätty sakkorangaistuksia liikkumisrajoitusten rikkomisesta.
 
- Julkishallinto on jäädyttänyt aikarajat mm. todistusten, valitusten ja kyselyihin vastaamisten osalta. Myös verojen vanhenemisaika on keskeytetty.

- Osa päivittäistavarakaupoista muuttaa aukioloaikojaan poikkeustilan aikana. Mercadona palvelee toistaiseksi ma-la klo 9-19, Carrefour 9-21, Lidl ja Aldi 9-20, Consum ja Día 10-20.
 
- Ryanair keskeyttää kaikki lentonsa Alicante-Elchen lentokentältä ti 24.3. alkaen.
 
- Suomen suurlähetystö Madridissa on tiedottanut seuraavaa:
-- “Suomalaisten kotiinpaluu Espanjasta onnistuu ainakin toistaiseksi Ranskan, Saksan ja Tanskan kautta, vaikka rajatarkastukset on otettu käyttöön. Belgia ja Ruotsi pitävät vielä rajojaan auki. Lauttaliikenne Saksasta Helsinkiin toimii edelleen.”
 
- Suomen ulkoministeriö pyytää kaikkia Espanjassa pysyvästi asuvia ja siellä matkustavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen.

- Kiitos Aniorte-Laakso asianajotoimistolle tiedoista mm. yritysten ja elinkeinonharjoittajien tilanteesta sekä julkishallinnon palveluista poikkeustilan aikana! Toim. huom.
 

### PÄIVITYS UUTISEEN TI 17.3. KLO 21:05 ###

- Parturikampaamoiden aukioloa poikkeustilan aikana on muutettu niin, että liikkeet eivät saa enää pitää oviaan auki, vaan parturikampaajien on siirryttävä tekemään kotikäyntejä. 

- Eläinlääkäriasemat voivat avata toimintansa myös yleisölle, vahvistettiin tänään hallituksen tiedonannolla.
 
 -Kuningas Felipe VI pitää huomenna keskiviikkona klo 21 puheen Espanjan kansalle. Asiasta päätetiin tänään kokouksessa pääministeri Pedro Sanchezin kanssa. Puhe televisioidaan Espanjan yleisradioyhtiön TVE:n kanavalla.
 
- Hallitus on ilmoittanut että poikkeustilan aikana vanhentuvien henkilöllisyystodistusten voimassaoloa jatketaan automaattisesti yhdellä vuodella, aina 13.3.2021 asti. Automaattinen jatkoaika koskee toistaiseksi vain täysi-ikäisten henkilöiden henkilöpapereita.
 
- Ajoneuvojen katsastusasemat (ITV) pysyvät toistaiseksi suljettuina yleisöltä. Poikkeustilan aikana umpeutuvien katsastusten voimassaoloa jatketaan, kunnes tilanne normalisoituu, eikä tänä aikana vanhentuneella leimalla ajavia rangaista.
 
- Finnair on ilmoittanut peruvansa seuraavat Espanjaan suuntautuvat reittinsä: Lanzarote (17.3. alk.), Fuerteventura (16.3.), Malaga (22.3. alk.).
 

### PÄIVITYS UUTISEEN TI 17.3. KLO 11:30 ###

- Hospital de Torrevieja keskittyy toistaiseksi hoitamaan vain kiireellisiä tapauksia sekä välttämättömiä toimenpiteitä. Ei-kiireelliset ajat on peruttu. Sovittuista ajoista soitetaan asiakkaille ja selvitetään tilanne. 

- Ranska sulkee maarajansa tänään ti klo 12 alkaen, Espanja on jo sulkenut viime yönä. Molemmissa maissa lento- ja laivaliikenne säilyy toistaiseksi ennallaan. Guardia Civil on aloittanut tarkastukset Ranskan vastaisen maarajan ylityspaikoilla. Tavaraliikenne molempien maiden maarajojen yli pidetään ennallaan.
 
- Sisäministeri Fernando Grande-Marlaska ei sulje pois myös Espanjan lentoasemien kautta tapahtuvan maahantulon sulkemista muilta kuin espanjalaisilta ja täällä vakituisesti asuvilta. Marlaska muistutti haastattelussaan, että lentoliikenne on tosin jo puolittunut koronaepidemian alettua.
 
- Espanjan armeijan pelastuslaitos (UME) saapuu tänään tiistaina 17.3. Alicanteen desinfioimaan kaupungin keskeisiä paikkoja. Renfen rautatieasema ja Alicante-Elchen lentokenttä ainakin listalla.
 
- Torreviejan kaupungin jätehuolto puhdistaa ja desinfioi tällä hetkellä jäte- ja keräysastioiden lisäksi tehostetusti myös mm. päivittäistavarakauppojen ja terveyskeskusten sisäänkäyntejä.
 
- Espanjan poliitikot tiivistävät rivejään poikkeustilan aikana. Suurin oppositiopuolue, keskustaoikeistolainen PP (Partido Popular) on ilmoittanut tukevansa täysin pääministeriä ja hallitusta kriisin aikana.

 

### PÄIVITYS UUTISEEN MA 16.3. KLO 20:00 ###

- Sisäministeri Fernando Grande-Marlaska on ilmoittanut, että Espanja sulkee maarajansa. Sulku astuu voimaan jo 6 tunnin kuluttua puoliltaöin. Maahan maarajojen kautta pääsevät vain Espanjan kansalaiset, täällä vakituisesti asuvat muiden maiden kansalaiset eli residentit, työtehtävissä maahan tulevat, sekä muun erityisen painavan syyn takia tulevat. Lentokenttien ja satamien kautta maahantulo vielä toistaiseksi onnistuu muiltakin, niiden osalta asiaa tarkastellaan myöhemmin.

- Yli 500 Espanjaan suuntautuvaa lentoa on peruttu yksin tänään maanantaina. Suomalaisten käyttämistä lentoyhtiöistä mm. SAS, Finnair ja Norwegian ovat ilmoittaneet mittavista lentojen peruutuksista ja henkilökunnan lomautuksista.

- Kataloniassa pelastuslaitos selvittää, ovatko eilen vuorivaellukselle vastoin liikkumisrajoitusta lähteneet ja pelastusoperaation toilailullaan aiheuttaneet kaksi miestä korvausvelvollisia aiheuttamastaan hälytystehtävästä.

- Espanjan verotoimisto, La Agencia Tributaria, sulkee toimistonsa yleisöltä ja siirtää palvelunsa verkkoon ja puhelinpalveluun. Verotoimistosta myös kerrotaan, että käytäntöä maksujen uudelleen järjestelemiseksi tukalan tilanteen takia selvitetään parhaillaan.

### PÄIVITYS UUTISEEN MA 16.3. KLO 12:55 ###

- Espanjan liikenneministeri José Luis Ábalosin mukaan on itsestäänselvää, että hiljattain julistettu poikkeustila tulee jatkumaan pitempään kuin alustavasti ilmoitettu 15 vuorokautta. Hänen mukaansa ei vielä ole varmuutta mitä käytäntöjä sovelletaan. Ministerin mukaan poikkeuksellisten toimenpiteiden vaatima aika riippuu myös siitä, miten hyvin määräyksiä noudatetaan.

- Poikkeustilan aikana auki olevissa kaupoissa asiointiin kannattaa varata runsaasti aikaa. Kauppoihin on mentävä yksin, ei esimerkiksi lasten, puolison tai ystävien kanssa. Kauppojen ulkopuolelle on järjestäydyttävä tarvittaessa jonoon ja noudatettava sisäänkäyntien ulkopuolelle merkattuja turvavälejä. Turvavälit on merkitty keltaisella värillä.

- Espanjan puolustusvoimat ovat käynnistäneet operaatio Balmisin (Operación ‘Balmis), ilmoitti puolustusvoimien komentaja Miguel Ángel Villarroya pitämässää lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa puolustusvoimat toimivat nyt tiiviissä yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

- Baskimaan itsehallintoalueen vaalit, jotka piti järjestää huhtikuun 5. päivä, on peruttu. Vaalien uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

- Pääministeri Pedro Sánchezin koronavirustesti on negatiivinen eli hänellä ei ole tartuntaa.

- Mercedes-Benz keskeyttää tänään klo 14 autotehtaansa toiminnan Vitoriassa, Baskimaan itsehallintoalueella. Tehtaassa työskentelee 5000 työntekijää.

- Hallitus ei sulje pois vaihtoehtoa Espanjan rajojen sulkemisesta. 

- Malagassa on menehtynyt 21 vuotias nuorukainen koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Miehellä oli juuri diagnosoitu myös leukemia. Kyseessä Malgan provinssissa viides koronavirukseen kuollut, ja ensimmäinen nuoreksi laskettava, muut menehtyneet ovat olleet ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluneita.

### PÄIVITYS UUTISEEN SU 15.3. KLO 13:45 ###

- Espanjan sisäministeriö on ilmoittanut poliisin pysyvistä ja liikkuvista tarkastuspisteistä liikkumisrajoitusten valvomiseksi.


- Ilman pätevää syytä liikkeellä olevia pyöräilijöitä on jo sakotettu Katalonian ja Madridin alueella. Kyseisestä harrastuksesta, joka rikkoo poikkeustilan liikkumisrajoitusta, on aktiviteetin harjoittajille tiedossa 600-1500 euron sakkorangaistus.

- Renfe peruuttaa Madridin ja Barcelonan välille kaavaillun suurnopeusjunan halpamatkayhteyden (ns. AVLO) avaamisen. Yhteys piti avata 6. huhtikuuta, uusi päivämäärä ilmoitetaan Renfen mukaan myöhemmin.

- Eilen lauantaina mitattiin Madridissa 35% vähemmän ilmansaasteita, vähentyneen liikenteen vuoksi.


- Myös yksityisen sektorin terveydenhuolto- ja turvallisuuspalvelut ovat poikkeustilan myötä suoraan hallituksen määräysten alaisia.


- Alicanten provinssin kampaamoyrittäjien sekä kauneudonhoitoalanyrittäjien yhdistykset (Apepca ja Aempae) pyytävät hallitusta määräämään myös edellämainittujen palvelualojen liikkeet suljettavaksi. Syynä yhdistysten tiedotteen mukaan on pelko viruksen leviämisestä alan liikkeiden kautta.


- Rangaistusasteikko poikkeustilan määräysten rikkomisesta vaihtelee 100 euron sakoista neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Esimerkiksi sulkunauhan tai muun pääsyesteen turmeleminen voi tuoda 100-600 euron sakot, kieltäytyminen henkilöllisyyden todistamisesta viranomaisen pyynnöstä tai käskystä voi tulla maksamaan jopa 30 000 euroa, kansanterveyden vakavasta vaarantamisesta voi saada sakkoja aina 60 000 euroon asti.

### PÄIVITYS UUTISEEN SU 15.3. KLO 11:05 ###

- Sosiaaliturvatoimistot (Instituto Nacional de la Seguridad Social, INSS ja Tesorería General de la Seguridad Social, TGSS) sulkevat toimistot yleisöltä poikkeustilan ajaksi. Internetin kautta ja puhelimitse palvelevat asiakkaitaan myös poikkeustilan aikana.
- Puolustusvoimille annettu valmiudet suorittaa normaalisti poliisivoimille kuuluvia tehtäviä, mm. valvontaan liittyen.
- Kiinalaisten kauppiaiden yhdistys lahjoittaa Barcelonan provinssin hallinnolle terveydenhuollossa käytettäviä materiaaleja, mm. suojavarusteita.
- Rautatieyhtiö Renfe sallii jo ostettujen junalippujen vaihtamisen toiseen päivämäärään tai perumisen, ilman kustannuksia.
- Espanjan pääministerin vaimo 
Begoña Gómez on saanut koronavirustartunnan. Pääministeri Pedro Sanchez on toistaiseki antanut negatiivisen testituloksen.

### PÄIVITYS UUTISEEN LA 14.3. KLO 22:15 ###

Espanjan hallitus on myöhään lauantai-iltana tarkentanut aiemmin ilmoitettuja rajoituksia liikkumisvapauteen sekä poikkeustilaan liittyen.

Koko Espanja on toistaiseksi, poikkeustilan myötä, suoraan hallituksen eli valtionhallinnon alainen, autonomisten alueiden itsehallinto sivuutetaan tarvittavilta osin. Samalla kaikki maan turvallisuudesta vastaavat tahot siirtyvät suoraan hallituksen määräysten alaiseksi.

Julkisilla teillä saa liikkua vain yllä mainittujen asioiden hoitamiseksi, kohdat 1.-8. Liikkuminen asioilla on hoidettava yksin, poislukien tapaukset joissa tarvitaan mukaan avustaja, esim. liikkumisvaikeuksien tai muun painavan syyn (alaikäisyys tai vastaava seikka) vuoksi. Lemmikkien ulkoiluttaminen on sallittua mutta sekin on hoidettava yksin. Lasten vieminen ulos julkisille paikoille leikkimään ei ole sallittua.

Kaikki oppilaitokset pysyvät suljettuina. Kaikki baarit ja ravintolat myös, ruuan etämyynti ravintoloista ja sen kotiinkuljetus on sallittua.

Kaikki vähittäismyymälät suljetaan, poikkeuksena seuraavan alan liikkeet jotka saavat palvella:
- elintarvikemyymälät
- juomamyynti
- muut välttämättömät tarvikkeet
- optikkoliikkeet
- lehtikioskit ja -kaupat
- polttoainemyynti
- tupakkakaupat
- parturi-kampaamot
- tekstiilihuolto eli pesulat ja kuivapesulat
- teknisen alan liikkeet
- telemyymälät
- lemmikkieläinten ravintoa myyvät kaupat (eläinkaupat)
- internetin kautta tapahtuva kaupankäynti (online/verkkokauppa)

Museot, kirjastot, liikuntakeskukset kuten kuntosalit, ja vapaa-ajan palvelut pysyvät suljettuina.

Kaikki terveydenhuollon parissa työskentelevät siirtyvät suoraan Espanjan terveysministeriön määräysten alaiseksi.

Julkista liikennettä rajoitetaan, tavarakuljetusten toiminta varmistamistetaan ja turvataan.

Su 22.3. klo 10:15 - Tilanne Espanjassa koronaviruksen suhteen: tällä hetkellä Espanjassa on diagnosoitu 25483 koronavirustartunaa, kuolleita on 1422. Koronaviruksesta parantuneita henkilöitä on Espanjassa tilastoitu 2125.

Kirjoita kommentti