Costa Blancan suomalaiset sivut

Ranskan viinitarhat houkuttelevat kausityöntekijöitä Espanjasta

Rajojen avautuminen, Ranskan varmempi työtilanne ja paremmat palkat ovat syynä siihen, miksi tuhannet espanjalaiset maatalouden kausityöntekijät siirtyvät töihin Ranskan hedelmä- ja viinitarhoille.

Alicanten provinssista eniten lähtijöitä on Vega Bajan alueelta, yhteensä noin 500. Ranskaan siirtyminen on ollut tavallista aiempinakin vuosina, mutta koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi kausityöntekijät ovat olleet pakotettuja pysymään Espanjassa tavallista pidempään.

52-vuotias Paulino Heredia Redovánista kertoo työskennelleensä yli 30 vuoden ajan joka vuosi neljä kuukautta Ranskan Provencessa omenankorjuutehtävissä. Hän sanoo ansaitsevansa näiden kuukausien aikana niin hyvin, että pärjää sillä loppuvuoden kotona Espanjassa.

Erityisessä suosiossa on viininkorjuuaika elokuun puolivälin jälkeen, jolloin ulkolaisten kausityöntekijöiden määrä Ranskassa moninkertaistuu. Viininkorjuu alkaa etelästä Languedoc-Roussillonin alueelta läheltä Perpignanin kaupunkia. Tämän jälkeen vuorossa on Bordeaux’n alue. Vaiheittainen sadonkorjuu mahdollistaa sen, että samat työntekijät voivat siirtyä alueelta toiselle ja moninkertaistaa ansionsa.

Viininkorjuutyöntekijät voivat ansaita jopa 1400 euroa kahden viikon aikana, mikä on erittäin hyvä ansio espanjalaisittain.

Ranskan maatalouden ammattiliitot ovat olleet myös aktiivisesti mukana rekrytoimassa kausityöntekijöitä ulkomailta. Heitä tarvitaan useita satoja tuhansia joka vuosi. Liitot ovat julkaisseet eri kielillä oppaita, joissa kerrotaan työajoista, palkkauksesta ja lakisääteisistä lepoajoista.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/vega-baja/2020/07/08/apertura-fronteras-impulsa-migracion-jornaleros/2280299.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Kirjoita kommentti