Costa Blancan suomalaiset sivut

semana santa

Semana Santa on Espanjan tärkein uskonnollinen juhla

Pääsiäisaika tunnetaan Espanjassa nimellä Semana Santa eli pyhä viikko. Se on katolilaisten suurin ja tärkein vuosittainen juhla-aika. Se alkaa palmusunnuntaina ja päättyy pääsiäissunnuntaihin, joka Espanjassa tunnetaan myös nimellä ylösnousemuksen sunnuntai. Joillakin alueilla pääsiäisen katsotaan alkavan jo palmusunnuntaita edeltävänä perjantaina (Viernes de Pasión tai Viernes de Dolores), jolloin ensimmäiset kulkueet aloittavat juhlan. Joillakin alueilla, kuten Valencian autonomisella alueella ja Torreviejassa myös pääsiäismaanantai on pyhä ja kulkuepäivä.

Semana Santan aikana muistellaan Kristuksen kärsimystä, paluuta Jerusalemiin, viimeistä illallista, ristiinnaulitsemista, kuolemaa ja ylösnousemusta.

Pääsiäisen historiaa

Varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän säännön mukaan pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Käytännössä ajankohdan määrittämiseen kuitenkin käytetään kauan sitten vahvistettuja laskusääntöjä, joiden vuoksi pääsiäinen ei joka vuosi ole samaan aikaan kaikissa maissa ja kaikissa kirkkokunnissa.

Varhaisimmat tiedot pääsiäisen vietosta ovat 100-luvulta, jolloin viikoittaisen ylösnousemusjuhlan, sunnuntain, rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäisjuhla. Tämä juhla ei missään nimessä saanut osua samaan aikaan juutalaisten pääsiäisjuhlan kanssa.

Keskiajalla kirkko oli merkittävä osa kansalaisten elämässä. Se säänteli ihmisten arkea, käyttäytymistä ja moraalia. Veljeskunnat (las cofradías de penitencia), joita näkee edelleen katolisissa maissa pääsiäiskulkueissa hieman pelottavan näköisissä hupuissa, perustettiin 1500-luvulla. Niiden alkuperäinen työ oli valvoa kirkkojen ja luostareiden rakennustöitä, jakaa köyhäinapua, haudata kuolleet ja hoitaa yleisesti sitä sosiaalista työtä yhteiskunnassa, johon valtio ei vielä puuttunut.

Espanjan diktatuurin aikana tuhottiin paljon pääsiäisperinteitä, joita myöhemmin on alettu jälleen vaalimaan. 1960-luvulla Espanjan turismin kasvun myötä alkoivat myös Semana Santan juhlallisuudet ja komeat kulkueet kiinnostamaan matkailijoita. Vuonna 1980 ensimmäiset Semana Santa -festivaalit nimettiin kansainvälisen turismin kannalta kiinnostaviksi tapahtumiksi (= Fiesta de Interés Turístico Internacional). Nämä olivat Sevillan, Valladolidin, Zamoran, Málagan ja Cuencan juhlat eli fiestat. Tämän tunnustuksen myöntää Espanjan hallituksen matkailusihteeristö.

Kulkueita ja lisää kulkueita

Pääsiäisen aikana järjestettäviä lukuisia kulkueita valmistellaan koko edeltävä vuosi. Ne ovat todellisia suurtapahtumia, jolloin sadat tuhannet espanjalaiset matkustavat loma-asunnoilleen, perheensä luo tai sukulaisiin. Liikenneruuhkat maan pääteillä ovat valtavat. Vaikka kaikki espanjalaiset eivät yleisesti enää liputa uskonnon nimeen, puolustaa kuitenkin enemmistö upeita pääsiäiskulkueita. Espanjalaiset rakastavat näyttäviä juhlia.

Kulkueissa liikutetaan patsaita ja hahmoja, jotka pääsääntöisesti kuvaavat Jeesusta, Mariaa, Joosefia, ja muita Raamatun henkilöitä. Patsaat kiinnitetään pyörillä kulkeviin puurakenteisiin ja ne koristellaan todella näyttävästi. Kulkueissa kuvaillaan ja näytellään tapahtumia Jeesuksen elämästä ja kuolemasta. Jokaisella kaupungilla ja kunnalla on myös omat traditionsa pääsiäiskulkueiden suhteen ja ne voivat poiketa paljonkin toisistaan.

Kulkueiden tärkeitä hahmoja ovat patsaiden liikuttamisesta vastaavat kantajat (los portadores). Rooli on hyvin arvostettu ja haluttu kunniatehtävä. Veljeskuntia edustavat kartiomaisiin kasvot peittäviin huppuihin pukeutuneet kulkijat (los nazarenos tai las cofradías de penitencia). Kulkueen tahdin ja vauhdin määrittelee musiikki. Monesti kulkueelle on sävelletty oma musiikki, vaikkakin usein tulkitaan myös tunnettuja musiikkikappaleita.

Alicanten maakunnan pääsiäisjuhlista näyttävimmät löytyvät Alicantesta, Orihuelasta ja Crevillentestä. Myös Torreviejassa järjestetään lukuisia kulkueita ja paraateja.

Semana Santa Torreviejassa

Torreviejan pääsiäisjuhlat on nimetty maakunnallisesti kiinnostavaksi tapahtumaksi (interés turístico provincial). Torreviejan pääsiäiskulkueet on listattu alla. Huom! Toimitus ei vastaa mahdollisista muutoksista aikatauluihin tai reitteihin. Lisää pääsiäiskulkueista voi lukea täältä: https://torrevieja.com/en/holy-week-torrevieja-2020/

5.4.2020 Palmusunnuntain (Domingo de Ramos tai Domingo de Palma) kulkue Klo 21.00

Reitti alkaa Plaza de Oriente:lta ja kulkee pitkin seuraavia katuja: Calle Zoa, Calle Ramón y Cajal, Avenida de la Libertad, Paseo Vistalegre, Calle Concepción, Calle Ramón Gallud, Calle Clemente Gosálvez ja päättyy Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

6.4.2020 Pyhän maanantain (Lunes Santo) kulkue klo 22.00

Reitti alkaa Plaza de la Constitución:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Caballero de Rodas, Calle Patricio Pérez, Calle Ramón Gallud, Calle Joaquín Chapaprieta, Calle La Paz, Calle Azorín ja päättyy Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

7.4.2020 Pyhän tiistain (Martes Santo) kulkue klo 22.00

Reitti alkaa Plaza de la Constitución:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Caballero de Rodas, Calle Patricio Pérez, Calle Ramón Gallud, Calle Concepción, Paseo Vistalegre, Calle Maria Parodi ja päättyy Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

8.4.2020 Pyhän keskiviikon (Miércoles Santo) kulkueet klo 22.00

Kaksi kulkuetta. Toinen lähtee Plaza de Orientelta ja kulkee pitkin Calle Zoa ja Calle Ramón Gallud -katuja. Toinen lähtee Plaza de la Constitución -aukiolta ja kulkee pitkin Calle Caballero de Rodas ja Calle Maria Parodi -katuja. Kulkueet yhdistyvät Calle Maria Parodi ja Calle Ramón Gallud -katujen risteyksessä. Kulkueet jatkavat pitkin seuraavia katuja: Calle Ramón Gallud, Calle Patricio Pérez, Calle Campoamor, Calle Vicente Blasco Ibáñez, Calle Azorín, Calle Caballero de Rodas ja päättyy Plaza de la Constitución -aukiolle Immaculada-kirkon luokse.

9.4.2020 Kiirastorstain (Jueves Santo) kulkue klo 23.00

Reitti alkaa Plaza de la Constitución:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Patricio Pérez, Calle Campoamor, Calle Turco, Calle Gabriel Miró, Calle Orihuela, Calle Caballero de Rodas ja päättyy jälleen Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

10.4.2020 Pitkäperjantain (Viernes Santo) kulkue yöllä klo 00.30

Reitti alkaa Plaza del Calvario:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Santísima, Calle Trinidad, Calle San José, Calle María Parodi, Calle Caballero de Rodas ja ja päättyy jälleen Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

10.4.2020 Pitkäperjantain kulkue klo 20.00

Reitti alkaa Plaza de la Constitución:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Caballero de Rodas, Calle Patricio Pérez, Calle Ramón Gallud, Calle Zoa, Calle Ulpiano, Calle Moriones, Calle Caballero de Rodas ja päättyy jälleen Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

11.4.2020 Pääsiäislauantain (Sábado Santo tai Sábado de Gloria) kulkue klo 17.30

Reitti alkaa Plaza de Oriente:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Moriones, Calle Caballero de Rodas, Calle Apolo, Calle Ramón y Cajal, Paseo de la Libertad, Calle Maria Parodi, Calle Pedro Lorca, La Plaza, Calle Canónigo Torres, Plaza del Teatro, Calle Patricio Perez, Calle Unión Musical Torrevejense, Calle Joaquin Chapaprieta, Calle Ramón Gallud ja päättyy Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

12.4.2020 Pääsiäissunnuntain(Domingo de Pascua tai Domingo de Resuccección) aamukulkueet klo 8.00

Ensimmäinen kulkue alkaa Plaza de la Constitución:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Caballero de Rodas, Calle Azorín, Calle Fotógrafos Darblade ja Calle Concepción.

Toinen kulkue alkaa samalta Plaza de la Concepciónilta ja kulkee seuraavia katuja pitkin: Calle Caballero de Rodas, Calle Clemente Gosálvez, Calle Fotógrafos Darblade ja Calle Concepción.

Näiden viimeksimainittujen katujen risteyksessä kulkueet yhtyvät ja jatkavat matkaa Calle Concepciónia pitkin Calle Ramón Galludille, Calle Bazánille ja lopuksi takaisin Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

13.4.2020 Pääsiäismaanantain (Lunes de Pascua) aamukulkue klo 8.30

Reitti alkaa Plaza de Oriente:lta ja jatkuu pitkin seuraavia katuja: Calle Ramón y Cajal, Avenida de la Libertad, Paseo Vistalegre, Calle Concepción, Calle Ramón Gallud, Calle Clemente Gosálvez, Calle Caballero de Rodas ja päättyy Plaza de la Constituciónille Immaculada-kirkon luokse.

Lähteet: https://yle.fi/uutiset/3-8769761
https://es.wikipedia.org/wiki/Semana_Santa_en_Espa%C3%B1a
https://www.semanasanta2020.com/procesiones.htm
https://torrevieja.com/en/holy-week-torrevieja-2020/
https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isen_laskeminen
https://torrevieja.com/en/holy-week-torrevieja-2020/

Kirjoita kommentti