Costa Blancan suomalaiset sivut

Sisustusarkkitehti tekee Espanjan unelmakodeista totta

 
Mariana Ramselius (kuvassa oik.) on työskennellyt sisustusarkkitehtina Costa Blancalla kaksi vuotta. Yhdessä puutarhasuunnittelija Marie Lindqvistin (vas.) kanssa he tekevät Espanjan unelmakodeista totta. 
 
Kauniissa asunnossa sielu voi hyvin
On inspiroivaa tavata työtään rakastavia ihmisiä. Mariana Ramselius on selkeästi yksi heistä. Mariana kuvailee kuinka parasta hänen työssään on se, että hän saa harrastuksestaan leivän pöytään. Hän nauttii siitä, että saa tavata ”niin paljon niin miellyttäviä ihmisiä”. Lisäksi hän kokee saavansa auttaa ihmisiä asioissa, jotka tuovat tyytyväisyyttä elämään ja saavat voimaan hyvin. ”Lääkärit auttavat ihmisiä sairauksissa, minä autan sisustuksessa.” Marianasta on ihana saada ihminen todella viihtymään asunnossaan. Hänen mielestään silloin myös sielu voi hyvin. 
 
Sisustaminen vie aikaa ja aika on rahaa
Mariana kuvailee kuinka sisustussuunnitteluyritys Silander & Holstin asiakkaat ovat viisaasti huomanneet, että on mukava saapua uuteen kotiin, kun joku muu on laittanut kaiken valmiiksi. Loma-ajan voi näin ollen käyttää lomailuun ja nautiskeluun. Uusien loma-asuntojen sisustus on yksi heidän kysytyimmistä palveluistaan. 
 
Viime aikoina he ovat suunnitelleet myös useita kattoterasseja. Silander & Holstilta voi myös pyytää konsultointia eli ideoita ja uusia näkemyksiä sisustukseen. Sisustuspalvelun saa myös yhteen huoneeseen esimerkiksi keittö- tai kylpyhuoneremontin yhteydessä. 
 
Huonekalubudjetin päättää asiakas
Tilauksen tehtyään asiakas saa tarjouksen, missä eritellään suunnittelun, piirustusten ja toteutuksen hinnat. Asiakas voi halutessaan ostaa vain piirustukset ja toteuttaa suunnitelman itse. 
 
Jos asiakas haluaa koko paketin Silander & Holstilta, hän päättää kuinka suuri huonekalubudjetti on. Hyvännäköisen, ”fiksun ja hyvälaatuisen” loma-asunnon, jossa on kaksi makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, olohuone ja keittiö saa noin 10 000 eurolla. Siihen päälle lasketaan palvelu piirustuksineen, mikä on noin 2500 euroa. ”Se sisältää sitten kaiken juustohöylästä ja vessapaperista lähtien. Laitamme ihan kaiken kuntoon”, Mariana tarkentaa. 
 
Vuokralle laitettavan asunnon sisustus on ”kaksipiippuinen juttu”
Mariana suosittelee yleensä vähän pienempää huonekalubudjettia vuokralle laitettaviin asuntoihin kuin omaan käyttöön ostettaviin asuntoihin. Kahden makuuhuoneen vuokra-asunnon huonekalut saa noin 8000 eurolla.
 
Osa asuntojen vuokraajista haluaa vuokrata vain tasokkaita ja hyvälaatuisia asuntoja. Yleisesti ottaen Marianan mukaan voi sanoa, että mitä laadukkaampi sisustus, sitä helpompi asunto on saada vuokratuksi. ”Se on tietenkin vähän kaksipiippuinen juttu, koska huonekalut tietenkin kuluvat vuokralaisen käytössä”, Mariana huomauttaa. Jos asunnossa halua ylläpitää hyvälaatuisen kalustuksen, huonekalut on vaihdettava parin vuoden välein. 
 
Kannattaa myös pitää mielessä, että asunto ei välttämättä ole ”aina niin kivassa kunnossa” vuokralaisen jäljiltä, Mariana neuvoo. Täytyy siis pohtia minkälaiselle kohderyhmälle asuntoaan haluaa vuokrata. Nuori bilejengi saattaa kelpuuttaa melko vaatimattoman sisustuksen. Luksuslomalle tuleva perhe odottaa kaiken olevan viimeisen päälle. 
 
Homestaging - asunnon sisustus myyntiä varten
Homestaging tarkoittaa sisustuksen kasvojen kohotusta ennen myyntiä. Homestaging-palvelun tilaajat haluavat asunnon erottuvan markkinoiden muista samantyyppisistä asunnoista. Myyntiaika puolittuu, kun ostaja näkee asunnon koko potentiaalin. Asunnosta saa luonnollisesti silloin myös paremman hinnan. 
Pienen viimeistelyn kaksion sisustukseen saa edullisimmillaan 50 eurolla ja perusteellinen sisustus myyntiä varten onnistuu noin 2500 eurolla. Homestaging-palvelun kustannus riippuu todella paljon siitä, missä kunnossa asunto on palvelun ostohetkellä, Mariana toteaa.
 
Kiva nojatuoli ja kiva sohva eivät aina sovi yhteen
Suurin hyöty sisustusarkkitehdin palvelusta asiakkaalle on Marianan mukaan se, että arkkitehti auttaa asiakasta löytämään sen omanlaisensa ympäristön missä viihtyy. ”Usein asiakas tietää, että minä tykkään tästä, tästä ja tästä. Arkkitehti auttaa saamaan ne asiat sopimaan yhteen niin, että siitä tulee yksi yhtenäinen kokonaisuus. Ettei käy niin, että ostaa kivan nojatuolin ja kivan sohvan ja kivan hyllyn, mutta kotona huomaa, että ne eivät sovikaan lainkaan yhteen”, Mariana tarkentaa.
 
Värien yhteen sovittamisessa sisustusarkkitehti on myös paikallaan. Joskus voi käydä esimerkiksi niin, että maalaa yhden seinän punaiseksi ja sitten siihen osuukin ilta-aurinko niin, että yhtäkkiä koko asunto on vaaleanpunainen. Se ei välttämättä ollut se toivottu lopputulos, mutta sitä ei vain ole huomannut ajatella, Mariana ymmärtää. Hän auttaa mielellään värien ja värimaailman valitsemisessa. 
 
Mariana auttaa myös pysäyttämään siinä vaiheessa, kun asuntoon on tulossa liikaa tavaraa. Monille on varmasti tuttu tilanne se, kun tekisi mieli ostaa niin paljon kaikkia ihania kalusteita, ettei itse mahtuisi asuntoon lainkaan. Arkkitehdin on helpompi hahmottaa asunnon rajallisuus ja mahdollisuudet.
 
”Aa tuliks siitä noin hyvä!” on tyypillisin kommentti, kun Marianan asiakas näkee valmiin sisustuksen. Kerran asiakas oli todennut, että asunto olikin aivan liian kiva laittaa vuokralle. Hän päätti pitää asunnon omassa käytössään ja nauttia siitä vain perheensä ja ystäviensä kanssa, Mariana kertoo tyytyväisenä. 

Vinkki:
Marianan suunnittelemat kaksion mallisisustukset ovat nähtävillä Torregrosa ja Danish Design -huonekaluliikkeissä Torreviejassa. Kokonaisen kalustesetin saa mukaansa noin 6000 eurolla.
Puutarhasuunnittelija tuntee kaikki kasvit läpikotaisin
Aina, kun sisustusprojektissa on parveke, piha tai kattoterassi, projektiin tulee mukaan puutarhasuunnittelija Marie Lindqvist. Mariana ja Marie ovat tunteneet toisensa useita vuosia. ”Marie on mielettömän hyvä puutarhasuunnittelija. Lisäksi hän tuntee ihan kaikki kasvit läpikotaisin. Yhdessä meillä syntyy aina hyviä ideoita.” 
 
Marie on alun perin koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta työskennellyt puutarhasuunnittelijana yli kymmenen vuotta. Hänkin on saanut harrastuksestaan unelma-ammatin. ”Olemme oikein hyvä tiimi”, Mariana kertoo hymyillen. 
 
Munkkiniemestä Ruotsin ja Tanskan kautta Costa Blancalle
Mariana ”joutui” Espanjaan ensimmäisen kerran jo kolmekymmentä vuotta sitten, kun hänen äitinsä osti pienen loma-asunnon Torreviejan eteläpuolelta paikasta nimeltä Milpalmeras. Hän piti Espanjan-reissuista aina ”tosi kovasti”. 
 
Viisivuotiaana Mariana muutti Munkkiniemestä Ruotsiin. Marianan äiti on suomalainen ja aina puhunut Marianalle suomea, mistä hän on kiitollinen. Lapsena hän vietti kesäisin paljon aikaa äidinäitinsä luona Munkkiniemessä. 
 
Sisustusarkkitehdiksi Mariana opiskeli Tanskassa.
 
Kun Marianan omat lapset kasvoivat, he päättivät hankkia oman ja vähän isomman loma-asunnon, jotta ”tyttöystävät ja kaverit mahtuvat lomille mukaan”. 
 
Nykyään Marianan koti ja Silander & Holstin toimisto sijaitsevat San Miguelissa. Naapureina on paljon espanjalaisia, mikä on Marianasta mukavaa, koska hän pääsee harjoittelemaan espanjan kielen puhumista paikallisten kanssa. 
 
Espanjassa yrittäjänä on hauskempaa
Silander & Holst on alun perin ruotsalainen osakeyhtiö. Se ehti toimia Ruotsissa kolme vuotta. Kun Mariana päätti jäädä Espanjaan, oli järkevää perustaa espanjalainen osakeyhtiö. Espanjalainen osakeyhtiö saa automaattisesti kaiken yrityksen hoitoon liittyvän avun, kuten asianajajan. Ruotsalainen osakeyhtiö olisi vaatinut kaiken etsimistä ja järjestämistä itse. Nyt paperityöt hoitaa joku muu ja Mariana saa keskittyä vain siihen minkä osaa ”oikein kunnolla”. Ruotsalainen osakeyhtiö on nyt ”lepäämässä”. Espanjalainen Silander & Holst on ollut ”täydessä vauhdissa” kesäkuusta 2017 saakka. Aloitus oli helppo, koska Silander & Holst ei aloittanut kokonaan alusta, vaan yritystoiminta on ollut koko ajan käynnissä, Mariana selvittää.
 
Yrittäjänä ”Espanjassa kaikki on jotenkin paljon helpompaa”, Mariana kuvailee. Kaikki haluavat tehdä yhteistyötä, puhalletaan yhteen hiileen ja pidetään tärkeänä, että on hyvät suhteet joka suuntaan. Halutaan auttaa toinen toisiaan. Marianan mielestä silloin on paljon hauskempaa tehdä töitä. ”Tukholmassa on vähän koppavaa ja kylmää eikä aina ihan niin ystävällistä kuin täällä Espanjassa.”
 
Espanjan oppii puhumalla
Mariana puhuu suomea, ruotsia, englantia, espanjaa ja vähän ranskaa. Aikuisiällä hän on käynyt joitakin espanjan kursseja. Paras koulu on kuitenkin Marianan mielestä, kun ”vaan puhuu”. Ystävällisistä espanjalaisista on apua, sillä he mielellään ja hienovaraisesti auttavat ja korjaavat Marianaa. ”Jos odottaisin, että osaan kieliopin täydellisesti, en ikinä puhuisi mitään.”
 
Suomalaisia ja norjalaisia asiakkaita eniten
Aluksi Mariana teki osan ajasta töitä Espanjassa ja osan Ruotsissa. Kysyntää sisustusarkkitehdin palveluille olikin melkoisesti ja pian Silander & Holstin mahdollista jäädä kokonaan Espanjaan. ”Aloin miettiä, että miksi mennä Ruotsiin, kun siellä sataa ja siellä on pimeää ja siellä on kylmää”, Mariana naurahtaa. Tällä hetkellä tilauksia on La Mangasta Benidormiin saakka. 
 
Silander & Holstin asiakkaista suurin osa on norjalaisia. Suomalaisia asiakkaita toiseksi eniten. Ruotsalaisia asiakkaita on yllättäen kaikkein vähiten. 
”Mariana pääsi päämme sisään ja äkkiä hänelle selvisi, millaista kotia me Espanjaan haaveilimme.” Sari Hyvönen, Silander & Holstin asiakas
 
Kiinteistövälittäjän suosituksesta sisustusarkkitehti Mariana Ramselius suunnitteli ja toteutti Sari Hyvösen perheen unelmakodin sisustuksen Orihuela Costassa.
 
Pari vuotta sitten Sari Hyvösen perhe osti asunnon uudesta, silloin vielä rakenteilla olleesta taloyhtiöstä. Asunto on 72 neliön kolmio talon ylimmästä kerroksesta eteläparvekkeella.
 
Sisustustyylin kartoitus
Sari Hyvönen kuvailee kuinka sisustusprojektin alussa Mariana otti selvää heidän sisustusmaustaan ja -tyylistään. ”Soittelimme ja lähetimme sähköpostia puolin ja toisin. Otin paljon kuvia Suomen kodistamme, jotta hän näkisi mikä on tyylimme kotona. Tyylin halusimme säilyttää, mutta emme kuitenkaan halunneet toista samanlaista kotia. Kerroimme myös mitä ei missään tapauksessa saa olla ja sovimme tietenkin myös budjetin projektille.” Mariana esitti heille matkan varrella paljon kysymyksiä ja etsi eri vaihtoehtoja.
 
Loppujen lopuksi ”meidän tehtäväksemme jäi ainoastaan valita annetuista vaihtoehdoista mieluisat”, Sari jatkaa tyytyväisenä. Mariana hoiti koko projektin: vieraili rakennuksella, otti mitat ja valokuvat, piirsi suunnitelman jokaisesta huoneesta, tilasi ja sopi toimitukset kalusteista sekä muista asuntoon tarvittavista tavaroista. 
 
”Skandinaavinen pienellä välimerellisellä twistillä”
Ensimmäisen kerran asunnon nähdessään Sari ilahtui ja ajatteli, että Mariana ei ollut ainoastaan kalustanut asuntoa, vaan tehnyt heille kodin. ”Ihastuimme välittömästi uuteen Espanjan kotiimme.” Asunto on ”moderni ja skandinaavinen pienellä välimerellisellä twistillä”. Lämpimät sävyt tekevät siitä Sarin mielestä ihanan kodikkaan.
 
Mariana lukee rivien välistä
”Koko projekti oli meidän näkökulmasta katsottuna tosi helppo”, Sari kertoo. Marianan rautainen ammattitaito, pitkä kokemus sekä hänen tapansa toimia tekivät heihin vaikutuksen. Sari kuvailee Silander & Holstin toimintaa ammattimaiseksi ja luotettavaksi. ”Mariana on valikoinut parhaat yhteistyökumppanit ja luonut omat verkostonsa, mistä oli merkittävää hyötyä meille.” 
 
”Arkkitehtina Mariana on ammattitaitoinen ja tarkka”, Sari jatkaa. ”Hän kuuntelee asiakasta herkällä korvalla ja osaa lukea vähän rivien välistäkin asiakkaan toiveita. Suosittelen Marianaa kenelle tahansa sisustusongelmien kanssa painiskeleville – oli sitten kyseessä isompi kokonaisuus tai vaikkapa vain yhden huoneen uusi ilme.”
 
Best of houzz 2017
Silander & Holst sai Best of Houzz -palkinnon menestyksekkäästä asiakaspalvelusta tammikuussa 2017. Palkinto myönnetään asiakkaiden antamien palautteiden ja tähtiluokitusten perusteella. Mariana oli yllättynyt ja ilahtunut. ”Tuntui tosi kivalta, että asiakkaamme ovat olleet niin tyytyväisiä palveluumme.”
 
Asiakkaiden kommentteja sekä lisää kuvia sisustuksista:
 
Kuka?
Mariana Ramselius, sisustusarkkitehti
- Syntynyt Suomessa, mutta asunut pisimpään Ruotsissa.
- Asuu nykyään San Miguelissa.
- Sisustussuunnitteluyrityksen Silander & Holst perustaja ja omistaja.
- Perhe: aviomies, kaksi aikuista poikaa ja puolivuotias lapsenlapsi.
- Puhuu suomea, ruotsia, espanjaa, englantia ja vähän ranskaa.
 
Mikä yritys?
Silander & Holst
- Perustettu viisi vuotta sitten Ruotsissa. 
- Espanjalainen Silander & Holst perustettu keväällä 2017.
- Perustaja Mariana Ramselius, sisustusarkkitehti.
- Yksi työntekijä Marie Lindqvist, puutarhasuunnittelija.
- Best of Houzz 2017 -palkinto.
- Silander on Marianan isoäidin tyttönimi ja Holst on aviomiehen äidin tyttönimi.
 
Palvelut:
- Sisustussuunnittelu, piirustukset ja toteutus.
- Omistusasunto.
- Vuokralle laitettava asunto.
- Homestaging eli sisustus myyntiä varten.
- Kattoterassit, pihat, puutarhat, parvekkeet.
- Yhden huoneen sisustus.
- Konsultointi.
 
Lisätietoa sisustussuunnitteluyritys Silander & Holstista:

 

Kirjoita kommentti