Costa Blancan suomalaiset sivut

Bizcocho Valenciana.

Tunnetko cocan, Valencian oman pizzan?

Coca on suolainen tai makea leivonnainen, joka on tyypillinen etenkin Kataloniassa, Valenciassa, Baleaareilla ja Andorrassa. Samantyylisiä leivonnaisia tunnetaan kuitenkin koko Välimeren alueella. Näistä kansainvälisesti tunnetuin on Italian pizza, joka aloitti maailmanvalloituksensa Yhdysvalloista 1800-luvun lopulla italialaisten maahanmuuttajien tuomisena.

Tiedetään, että jo antiikin kreikkalaiset pitivät paljon öljyllä, yrteillä, juustolla tai valkosipulilla maustetuista ohuista leipäsistä. Coca-sanan etymologia on tunnettu. Se tulee hollanninkielisestä sanasta Kok ja on samaa sukua englanninkielisen sanan Cake, saksankielisen sanan Kuchen ja oksitaanin kielen sanan Cóca kanssa. Alun perin coca olikin jälkiruoka. Se tehtiin leipätaikinan jäännöspaloista, jotka leivottiin litteäksi, paistettiin, sokeroitiin ja tarjottiin jälkiruuaksi.

Cocasta on lukuisia variaatioita joko makeana tai suolaisena. Makeat cocat ovat tyypillisiä Katalonian rannikolla ja suolaiset etenkin Valenciassa ja Baleaareilla. Jokaisella alueella tunnetaan kuitenkin sekä makeat että suolaiset versiot. Makean cocan pohja sisältää munia ja sokeria, kun taas suolaiseen lisätään hiivaa ja suolaa. Päällysteenä voi olla kalaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, juustoa ja pekonia.

Cocaa syödään erityisesti juhlien yhteydessä, kuten pääsiäisenä ja jouluna. Esimerkiksi coca de San Joan on Kataloniassa makea leivonnainen, kun taas Alicantessa se on suolainen, tonnikalalla päällystetty leipänen. Molempia syödään erityisesti juhannuksen aikaan ja siitä tulee nimi coca de San Joan.

Lähteet:
https://es.wikipedia.org/wiki/Coca_(receta)
https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/cultura/2020/05/31/nyas-pizza/2269150.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Kirjoita kommentti