Costa Blancan suomalaiset sivut

Guardamar del Segura

Vega Baja on muinaista merenpohjaa

Oletko miettinyt, miksi rankkasateiden jälkeen Torreviejan ympäristössä Vega Bajan alueella tulvii niin herkästi? Kaikki paikalla olleet muistavat syyskuun 2019 Gota Frían aiheuttamat valtavat tuhot, kun Segura-joen vallit murtuivat ja tulvavesi peitti alleen laajoja alueita tuhoten viljelyksiä ja asumuksia.

Syy tulvaherkkyyteen löytyy alueen geologisesta historiasta. 8 miljoonaa vuotta sitten koko Vega Bajan yllä velloi Välimeri. Rantaviiva kulki hieman nykyisen A7-moottoritien Alicante-Elche-Crevillente-Albatera -akselin takana. Siitä lähtien se on muuttanut muotoaan useasti, kun maa on vuorotellen kohonnut ja laskenut jääkausien ja lämpimien ajanjaksojen vuorotellessa.

Viimeisten 15 000 vuoden aikana alueen geologisessa muodostumisessa on laskettu olleen noin kymmenen erilaista ajanjaksoa. Viimeisin hidas kuivumisjakso alkoi 4000 - 3000 eaa ja jatkuu edelleen. Maan kohoamiseen on vaikuttanut myös alueen vahva seisminen aktiivisuus, mikä johtuu Euraasian ja Afrikan mannerlaattojen liikkeistä. Tämä tuntuu edelleen tiuhaan esiintyvinä maanjäristyksinä.

Vielä 2000 vuotta sitten roomalaisella ajalla suuri osa Vega Bajan aluetta oli Segura-joen suulla ollutta tulvalahtea nimeltään Sinus Ilicitanus. Lahti avautui merelle pohjoisessa nykyisen Santa Polan ja etelässä nykyisen Guadamar del Seguran kohdalla. Torrevieja oli saari eivätkä suolajärvet olleet vielä muotoutuneet.

Meteo Orihuela jakoi vuoden 2019 tulvien jälkeen Facebook-sivullaan piirroksen alueesta, jollainen se oli 2000 vuotta sitten. Piirrokseen voi tutusta täällä: https://www.facebook.com/meteorihuela/posts/2641475842571533

1200-luvulta lähtien Vega Bajan alueella on kirjattu ylös säännöllisesti vähintään kaksi vakavaa tulvaa vuosisadassa. 1900-luvulla alue tulvi pahoin jopa 22 kertaa. 2000-luvulla on toistaiseksi koettu kaksi tuhoa aiheuttanutta tulvaa vuosina 2012 ja 2019.

Tulvia on ollut aina ja niitä tulee aina olemaan. Niiden vaikutuksia voidaan kuitenkin lieventää esimerkiksi turvavalleja ja tekojärviä (= embalse) rakentamalla.

Lähde: https://www.iagua.es/blogs/raul-herrero/vega-baja-es-gran-llanura-inundacion

http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/47085

Kuvassa yllä entistä merenpohjaa, nykyistä Guardamar del Seguran kaupunkia.

Kirjoita kommentti