Lämmintä yhdessäoloa ja huolenpitoa

Costa Blancan evankelisluterilaisen seurakunnan toiminta on keskittynyt Torreviejaan, jossa seurakunnalla on omat toimitilat kaupungin keskustassa.
Tällä hetkellä Torreviejassa virkaa tekevät pappi Sakari Vuorinen ja kanttori Maija Vuorinen (mol. kuvassa), joilla on meneillään toinen kausi toimessaan. Seurakunnan papin ja kanttorin nimittävät vuosittain kirkkohallitus Suomesta ja virkaatekevillä henkilöillä on mahdollisuus jatkoon seurakunnan niin toivoessa. Seurakunnan hallinnosta vastaa seurakuntaneuvosto, joka koostuu kuudesta jäsenestä.

Historian kannalta päivämäärä 14.2.1988 on merkittävä, sillä tuolloin pidettiin ensimmäinen jumalanpalvelus ja seurakunnan perustamiskokous La Siestan kirkossa. Samassa paikassa valittiin myös ensimmäinen seurakuntaneuvosto.

Eroja ja yhtäläisyyksiä
Toimintatavoissa Suomessa ja Torreviejassa on eroja ja yhtäläisyyksiä. Costa Blancan evankelisluterilainen seurakunta toimii pääosin vapaaehtoisvoimin. Ainoat palkatut työntekijät ovat em. pappi ja kanttori. Tämä rakenne on merkittävin ero työskentelytavoissa. Kaikki kerhot, piirit ja yhdessäolomuodot toimivat vapaaehtoisvoimin (paitsi Maijan, kanttorin pitämä naisten piiri).
Suomessa seurakunnilla on palkatut työntekijät esim. lapsi-, nuoriso, ja diakoniatyöhön.
Seurakuntalaisten vapaaehtoinen panos näkyy myös maanantaista torstaihin avoinna olevana kahviona sekä keskiviikkoisin tarjottavana edullisena ja maittavana lounaana. Tärkein Suomessa ja Espanjassa toimivaa luterilaista kirkkoa yhdistävä asia on kirkon työ, joka on sama kaikissa maissa; Jumalan sanasta kertominen, jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki.
Seurakunnan messut pidetään keskustan katolisessa kirkossa joka toinen lauantai klo 12.00.

Johtuen Torreviejan ja lähiseutujen suomalaisväestön ikärakenteesta suurin osa seurakuntalaisista on eläkeiässä olevia. Seurakuntalaisille on paljon monipuolista ohjelmaa mm. kirjalainaamon, kirkkokuoron ja harrastuspiirien puitteissa. Lisäksi seurakuntalaiset tekevät matkoja ja tutustumisretkiä pitkin Espanjaa.
Nuorille ja lapsille suunnattua ohjelmaa tai toimintaa ei ole, koska sille ei ole ollut vielä tässä vaiheessa kysyntää.

Aktiiviset muuttolinnut
Luontevana kohtaamispaikkana seurakunta helpottaakin muuttolintujen kotiutumista sekä yhteydenpitoa muihin alueen suomalaisiin. Yhteenkuuluvuuden tunne on myös tärkeä kun ollaan kaukana koto-Suomesta vieraassa maassa.
Kun Suomessa joulua moni viettää yksinäisyydessä tarjoaa Costa Blancan seurakunta mahdollisuuden yhdessäoloon muiden kanssa. Seurakuntakodilla on jouluaattona joulukirkon lisäksi illalla nyyttikestit, johon kaikki ovat lämpimästi tervetulleita.
Erittäin aktiivinen osallistuminen näkyy mm. Jumalanpalveluksen osallistuja määränä. Jumalanpalveluksiin osallistuu n. 100 henkeä joka lauantai. Suomalaisväestön määrään suhteutettuna lukua voidaan pitää korkeana, Suomessa pääjumalanpalveluksiin osallistui v. 2009 keskimäärin 90 henkeä. Joulukirkko vetää Torreviejassakin kirkon joka vuosi täyteen.

Suurimpina haasteina seurakunnan toiminnalle ovat seurakuntalaisten ikärakenne sekä toiminnan vapaaehtoisuus. Tulevaisuus kuitenkin on Sakari Vuorisen mukaan valoisa - seurakuntalaisten aktiivisuus ja sitoutuneisuus mahdollistavat monipuolisen toiminnan ja yhdessäolon. Monien mielestä Suomesta kadonnut yhteisöllisyys ja naapuriapu ovat Torreviejassa voimissaan. Seurakuntalaiset huolehtivat toisistaan ja auttavat kun siihen tulee mahdollisuus. Ystävälle ja tutulle soitetaan ja tiedustellaan vointia, käydään auttamassa arkiaskareissa sekä ollaan tukena jos suru kohtaa.

Yhteistyötä kirkkojen välillä
Suomalainen seurakunta tekee yhteistyötä muiden alueen kirkkojen kanssa. Jumalanpalvelukset ja osan konserteista järjestetään Torreviejan katolisen kirkon tiloissa. Yhteistyötä tehdään myös muiden pohjoismaisten seurakuntien kanssa, kanttorimme muun muassa on säestänyt islantilaisten ja norjalaisten tilaisuuksissa. Lisäksi Torreviejan katolisen seurakunnan kirkkoherra D. Manuel Martínez Rocamora on käynyt Suomessa kirkkohallituksen vieraana.

Section
Summary
Costa Blancan evankelisluterilaisen seurakunnan toiminta on keskittynyt Torreviejaan. Kävimme haastattelemassa kanttori Maija Vuorista ja pappi Sakari Vuorista.