Torrevieja neuvoton raunioituneen Balneario de Lodosin tulevaisuudesta

Los Lodosin kylpylä (= balneario) Torreviejan suolalaguunin tuntumassa Las Torretasissa tunnetaan myös nimellä La Caracola de Toyo (= Toyon kotilo). Rakennus on ollut hylättynä vuodesta 2006 ja viimeisin elokuinen tulipalo jätti sen surkeaan kuntoon. Rakennuksen kohtalo on kaikille täysi mysteeri.

Balnearion alkuperäisenä tarkoituksena oli elävöittää aluetta ja toimia kylpylä- ja rentoutumispaikkana. Sen suunnitteli vuonna 2000 tunnettu japanilainen arkkitehti Toyo Ito. Rakennuksen kotiloa muistuttava malli oli upea esimerkki uudesta modernista arkkitehtuurista, jota Espanjassa tuolloin suosittiin.

Balnearioon oli alun perin tarkoitus tulla kolme rakennusta, joista vain yhden rakentaminen ehdittiin aloittaa. Rakennustyöt aloitettiin 2003 ja keskeytettiin 2006 laittomina, koska se sijaitsee suojellulla luonnonpuistoalueella.

Tähän mennessä Valencian aluehallinto Generalitat, sen ranta-alueita valvova viranomainen Costas ja Torreviejan kaupunginvaltuusto eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen raunioituneen rakennuksen kohtalosta.

14 vuotta ja 1000 katastrofia myöhemmin upeasta rakennuksesta on jäljellä vain mustuneita seiniä ja betonijalus. Se on kokenut parikin tulipaloa ja toiminut myös kodittomien majapaikkana. Torreviejan pormestarilla Eduardo Dólonilla ei ole antaa minkäänlaista vastausta rakennuksen kohtalosta.

Lähde: https://www.informacion.es/vega-baja/2020/10/03/ayuntamiento-torrevieja-ruina-balneario-lodos-14805801.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

https://blogarquitectonico.com/2010/04/04/un-edificio-del-arquitecto-japones-toyo-ito-languidece-en-torrevieja-%C2%B7-elpais-com/

Section
Summary
Nousukauden symboli, modernia arkkitehtuuria edustavan rakennuksen alkuvaihe on nykyisin lähinnä maisemaa rumentava raunio, josta moni haluaisi eroon.