oliivipuun oksa

Allergikot ahtaalla sateiden ja helteen takia

Maalis-huhtikuun runsaat sateet ja niitä seurannut kova helle ovat aiheuttaneet räjähdysmäisen nousun allergiatapauksissa Alicanten maakunnassa, mikä näkyy selvästi sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja apteekeissa. Etenkin antihistamiinien myynti on ollut kovassa kasvussa. "Nuhan, nuhakuumeen ja astman vuoksi saapuvia potilaita on tullut n. 20 % enemmän viime vuoteen verrattuna", kertoo Elchen yleissairaalan allergialääkäri Antonio Ramón Sánchez.

Lääkäreiden mukaan allergiaoireiden merkittävä nousu juuri tänä vuonna johtuu ilmojen lisäksi myös siitä, että viime vuonna samaan aikaan kuljettiin vielä yleisesti suojaavat maskit kasvoilla, eikä allergiaoireita juurikaan esiintynyt.
"Viime viikkoina myynti on kasvanut tasaisesti, ja tänä toukokuussa olemme jo jakaneet kaksi kertaa enemmän antihistamiineja kuin viime vuoden toukokuussa", kertoo Alicantessa toimiva apteekkari David Lloret.

Rikkaruohot ovat yksi pääsyyllisiä allergiaoireiden lisääntymiseen. Niin sanottujen amaranthaceae-, eli revonhäntäkasvien siitepölypitoisuudet ovat nyt erityisen korkeat. Nämä rikkakasvit kestävät hyvin kuivuutta ja sopeutuvat hyvin kuivaan ja suolapitoiseen maaperään, minkä vuoksi niitä esiintyy yhä enemmän. Myös oliivipuun siitepölyallergikoilla on nyt hankalaa. Siitepölyä tuulee maakuntaan yleensä Jaénin alueelta.

Espanjan allergologiyhdistyksen mukaan lisääntyvät ajoneuvojen, lämmityksen ja teollisuuden päästöjen dieselhiukkaset luovat vihamielisen ympäristön, johon kasvit reagoivat puolustautumalla. Saastepitoisilla alueilla siitepölyt tuottavat uusia ”stressiproteiineja", joilla on lisääntynyt kyky stimuloida allergista reaktiota ihmisessä.

Lähde: https://www.informacion.es/alicante/2022/05/23/lluvias-ultimos-meses-
calor-provocan-66440519.html

Tags
Section
Summary
Allergiaoireet lisääntyneet huomattavasti viime vuodesta.