Jätevettä puhdistamossa

Puolet vedenpuhdistamolle päätyvästä jätteestä on väärin vessanpönttöön heitettyjä puhdistuspyyhkeitä

Jopa puolet Elchen jätevedenpuhdistamoille tulevasta kiinteästä jätteestä on hygieniatuotteiksi määriteltyjä puhdistuspyyhkeitä. Tämä tarkoittaa vuodessa yli 237 tonnia puhdistuspyyhkeitä. Kun tämä haitallinen ja saastuttava jäte huuhdotaan vessanpöntöstä alas, se saattaa aiheuttaa viemäriverkoston tukkeutumisen. 

Kaikesta huolimatta viimeisten 5 vuoden aikana Elchen kaupunki on onnistunut vähentämään kiinteän jätteen määrää 37 %, kerrotaaan Elchen vesiyhtiöstä Aigües d'Elxistä. Tähän on päästy kansalaisten tietoisuuden lisääntymisellä ja tiedotuskampanjoilla. Viimeisten kolmen vuoden aikana viemäriverkostossa ollut keskimäärin 6 tukosta vuodessa, kun vuonna 2003 niitä oli vuosittain yli 80. 

Jokainen voi omalta osaltaan vähentää haitallisen jätteen päätymistä viemäriverkostoon pienillä teoilla, kuten käyttämällä roska-astiaa wc:ssä sen sijaan, että pyyhkeet, tamponit, kondomit ja pumpulipuikot vedettäisiin pöntöstä alas. Myös öljyjen, maalien tai lääkkeiden huuhtelemista viemäriin on vältettävä, sillä se vähentää jäteveden kiintoaine- ja epäpuhtauskuormitusta.

Elchen monimutkaisen viemäriviemäriverkoston pituus on yli 558 kilometriä ja sen kautta kulkee jätevesiä kiinteistöliittymistä kunnan kolmeen puhdistamoon uudelleenkäsiteltäväksi. Puhdistettua vettä käytetään uudelleen muun muassa maatalouden ja palmuviljelmien kasteluun. Aigües d'Elxin kaksi siivousautoa puhdistavat vuosittain yli 45 kilometriä verkostoa, ja robotti tallentaa vuosittain 50 kilometriä verkostoa tarkastusta varten.

Lähde: https://www.informacion.es/elche/2022/09/01/mitad-residuos-llegan-depuradoras-elche-74904476.html

Kuva: Depositphotos

Section
Summary
Ihmisten törttöily aiheuttaa ylimääräistä vaivaa jätevedenpuhdistamoille.