Surullisen kaivoshistorian kaunis Portmán

Portmánin viehättävä kunta sijaitsee Murcian autonomiassa Costa Cálidan rannalla La Uniónin vuoriston juurella. Portmánin historia on poikkeuksellinen. 

Tämä vanha roomalaiskaupunki koki valtavan ekologisen katastrofin 1950 - 1980 -luvuilla vastuuttoman kaivostoiminnan seurauksena. Viime vuosien saneeraustoimet tuottavat pikkuhiljaa tulosta ja Portmán on toipumassa. Ulkoilusta, vaeltamisesta tai kauniista maisemista kiinnostuneille se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Matkaa lähimpään suurempaan kaupunkiin Cartagenaan on 18 kilometriä. Torreviejaan on matkaa 65 kilometriä, eli Portmán sopii päivämatkakohteeksi Torreviejan alueella majoittuvalle. Reitti Torreviejasta Portmániin löytyy täältä

Viimeiset kilometrit N345-tietä pitkin ovat todella kauniita. Kumpuilevan maaston välistä pilkottaa Välimeri. Tien varrella näkyy useita vanhaan kaivostoimintaan liittyneitä rakennuksia ja entisiä avolouhoksia. 

Roomalaisten perustama strateginen satama

Portmánin perustivat roomalaiset 1. vuosisadalla jaa. nimellä Portus Magnus (suuri satama), josta sen nykyinen nimi on peräisin. Alueella on nähtävissä roomalaisten kaivostoiminnan raunioita. Portmánin etuna oli, että se oli strategisesti loistavalla paikalla lähellä Cartagenaa oleva luonnonsatama.
Uuden kaivosbuumin myötä 1800-luvun puolivälissä alkoi Portmánin uusi loiston aika – ja myös ekologisen katastrofin aika - joka kesti 1980-luvun lopulle saakka.

Kaivostoiminnasta ekologinen katastrofi

Uuden ajan kaivostoiminta oli vilkkaimmillaan 1950 – 1980 -luvuilla. Kustannusten säästämiseksi alueella louhittiin avolouhoksissa, jotka tuottivat valtavat määrät mineraalijätettä, joka kerrostuneena tuhosi vuoriston alkuperäisen maiseman. Mineraalijätettä suurempi ongelma oli kuitenkin malmia varten käytettyjen materiaalien pesussa syntyvä jäte, jota laskettiin kymmeniä miljoonia tonneja suoraan Välimereen – kaikki tämä viranomaisten hyväksynnällä! 

Kansanliikkeet ja aloitteet Portmánin pelastamiseksi alkoivat jo vuosikymmeniä sitten, mutta ne eivät juuri tuottaneet tulosta poliittisen haluttomuuden ja suhmuroinnin takia. Viimeisin elvytyshanke aloitettiin 2016 ja se on jo tuottanut hedelmää. Entisen sataman tilalle on rakennettu tekoaltaita, joiden avulla ruopattua mineraalijätettä kuivataan ja myöhemmin poistetaan alueelta. Pohjavedessä on edelleen valtavat määrät raskasmetalleja, joiden vapautumista pintaveteen tulee varoa. Tämä tekee elvytystoimista erityisen hankalia.

Ulkoilua, kaivoshistoriaa ja kauniita maisemia

Surullisesta historiastaan huolimatta Portmánin alue on todella kaunista. Ranta on hieman etäällä kylän keskustasta keinotekoisten puhdistusaltaiden takia eikä entistä luonnonsatamaa enää ole. Rantahiekan väri on hätkähdyttävän musta. 

Kyläkierros ja nousu läheiselle La Chapan linnoituskukkulalle kannattaa jo pelkästään uskomattoman kauniiden näköalojen takia. Sporttisemmat voivat kavuta aina Bateria de las Cenizas -tykistöpatterille asti. Yksi reittiehdotus löytyy Wikipedia-apista täältä. Tykistöpatterista löydät myös oman artikkelin verkkolehdestämme, tästä linkistä, toim. huom.

Kylässä näkee edelleen runsaasti vanhoja kaivostoimintaan kuuluneita rakennuksia, joita katselemalla voi elävästi kuvitella tänne vilkkaan kaivoskaupungin.  

 

Maisemia N345-tien varrelta matkalla Portmániin
Maisemia N345-tien varrelta matkalla Portmániin
Entinen avolouhos N345-tien varrella
Entinen avolouhos N345-tien varrella
Kaivostoimintaan liittyneitä rakennuksia
Kaivostoimintaan liittyneitä rakennuksia
Portmanin pieni satama
Portmanin pieni satama
Häkellyttävän mustaa rantahiekkaa
Häkellyttävän mustaa rantahiekkaa
Maisemaa alas Portmánin lahdelle ja tekoaltaille 
Maisemaa alas Portmánin lahdelle ja tekoaltaille 
Kaivostoimintaan liittyviä rakennuksia Portmánin keskustassa
Kaivostoimintaan liittyviä rakennuksia Portmánin keskustassa
Hyvin pidettyjä taloja Portmánissa
Hyvin pidettyjä taloja Portmánissa

 

Teksti ja kuvat: Jaana Pohjanheimo

Lähteet: 
https://es.wikipedia.org/wiki/Portm%C3%A1n
https://www.uab.cat/web/newsroom/news-detail/mining-waste-dumped-into-portman-bay-continues-to-release-metals-into-the-sea-25-years-later-1345668003610.html?noticiaid=1345799183456

Section