Habaneras, carteles 2022 y 2023

Torreviejan Habanera-musiikki on peräisin Kuubasta

Torreviejan matkalaiset ovat varmasti törmänneet sanaan Habanera/s erilaisissa yhteyksissä. Kaupungista löytyy mm. Centro Comercial Habaneras -niminen kauppakeskus. Kaupungissa järjestetään vuosittain kansainvälinen Habanera- ja polyfoniakilpailu, joka on nimetty kansallisesti kiinnostavaksi tapahtumaksi. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin 17. – 23.7.2022, ensi vuonna kilpailu käydään 23.-29.7. Lue lisää täältä.

Habanera eli havannalainen
Habanera-tanssi ja -musiikkityyli on saanut nimensä Kuuban pääkaupungin Havannan mukaan. Laji sai alkunsa 1700-luvulla nimellä Contradanse (espanjaksi Contradanza) ja se kehitettiin englantilaisesta country-tanssista. Erityisen suosittua Contradanse oli Ranskan hovissa. Etelä-Amerikkaan saapuessaan tyylilaji muuntautui enemmän folkloristiseen suuntaan. 

Kuubassa Habanera perustui afrikkalaiseen rytmikuvioon, ja oli ensimmäinen kuubalainen tanssi, joka saavutti kansainvälisen suosion. Siitä on myöhemmin kehitetty hyvin tunnetut tanssit kuten mambo ja cha cha cha. Kuuban ulkopuolella tyyliä alettiin kutsua nimellä Habanera eli havannalainen. Nimi otettiin käyttöön lopulta myös Kuubassa 1800-luvun loppupuolella kansainvälisen suosion myötä.

Habanera kulkee 2/4-tahtilajissa ja muistuttaa tangoa. Yksi kuuluisimpia Habanera-sävellyksiä on La Paloma (esp. kyyhkynen), joka on espanjalaisen Sebastián de Iradier y Salaverrin merimiesaiheinen kappale 1800-luvun puolivälistä. Siitä on tehty lukemattomia instrumentaali- ja lauluversioita, myös suomeksi. 

Mikä sitten on Torreviejan ja Kuuban yhteys? 
Habaneratyylin uskotaan tulleen Espanjaan merimiesten mukana. Se on yhä suosittua Andalusiassa, Kataloniassa ja Valenciassa. Torreviejalla on pitkä merenkulkuperinne ja kauppaa käytiin myös valtameren tuolla puolen. Kuubaan vietiin mm. suolaa ja tiiliä ja sieltä tuotiin etenkin sokeria, kaakaota, tupakkaa ja puutavaraa. Kerrotaan, että kun merimiehet odottelivat laivojensa lastausta Havannan kahviloissa, he kuuntelivat Habaneralauluja syvää koti-ikävää tuntien. Näin syntyi Habaneralaulu ”Torrevieja”. Voit kuunnella sen tämän linkin kautta.

Lähteet: https://en.wikipedia.org/wiki/Contradanza, https://blogs.ua.es/torrevieja1/2013/12/22/la-habanera-torrevieja/, https://www.informacion.es/opinion/2018/07/22/torrevieja-cuba-5726782.html, https://blog.abacoadvisers.com/salt-and-sailors-in-torrevieja/

Section
Summary
Torreviejassa järjestetään vuosittain Habaneras -laulukilpailut. Lue artikkelistamme mistä lauluperinne on saanut alkunsa.